GALERII Elva haigla kahekordistas päikeseenergia kasutamist

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy

Eelmisel nädalal avatud päikesepargiga kahekordistab Elva haigla iseendale toodetava elektrienergia koguse. Sellega astub haigla Covid-19 kahjude leevendamise fondi toel sammu edasi energiatõhususe suurendamises ja elektriarvete vähendamises.

«Kasutame päikeseparki oma hooldekodu energiatarbimise katteks, sest näiteks ventilatsiooniseadmete töö toetamine päikesepaneelidega aitab meil pakkuda kvaliteetset hoolekandeteenust,» selgitas Elva haigla juhataja Peeter Laasik.

«Arvestame, et tegemist on pikaajalise investeeringuga, mis tasub elektriarvete vähenemisega kümmekonna aastaga ära ka siis, kui elektri hind peaks langema.»

Eesmärgipärane kasutus

Covid-19 pandeemia kahjude leevendamiseks mõeldud raha kasutamine Elva haigla hooldekodu energiatõhususe suurendamiseks näitab riigikogu maaelukomisjoni esimehe Urmas Kruuse sõnul eeskuju, kuidas toetusraha kasutada.

«Kui rahataotlust täpselt põhjendada ja projekti hoolikalt juhtida, nagu on tehtud Elva haiglas, siis muutub elu paremaks nii Elvas kui Eestis,» lausus Kruuse.

Valitsus tõdes Covid-19 pandeemia ajal, et kvaliteetne hoolekanne ja ravi vajab toetust ka väljaspool Tallinna ja Tartut.

«Elva haigla projekt näitab, et selliseid meetmeid vajatakse ja suudetakse kasutada edukalt ka väiksemates hoolekande- ja raviasutustes,» ütles riigikogu liige ja endine riigihalduse minister Jaak Aab.

Laialdane kasu

Elva haigla energiatõhususe projekt näitab Elva abivallavanema Kristjan Vilu hinnangul kogu lähikonna inimeste sihikindlust rohepöörde eesmärkide nimel pingutamisel.

«Kliimaeesmärkide täitmine ja energia tõhus kasutamine kuuluvad nii Eesti riigi kui ka iga valla peamiste eesmärkide hulka, mistõttu Elva haigla mitme aasta jooksul tehtud pingutused väärivad tõsist tunnustust,» sõnas Vilu.

Elva haigla hooldekodu energiatõhususe investeeringut võib asjatundjate kinnitusel esitleda näidisprojektina.

Energiatõhususe suurendamise projekti kogumaksumuseks kujunes ligikaudu 220 000 eurot, millest lõviosa kulus Elva haigla katuse remondiks ja hooldekodu uute akende paigaldamiseks. Projekti kogumaksumusest moodustas päikesepargiinvesteering 32 000 eurot.

Projekti toetas Euroopa Liit 100 000 euroga Covid-19 pandeemia kahjudele reageerimise fondist, omaosaluse 120 000 eurot tagas Elva haigla.

Päikesepargi rajas Solar Wheel, katuse remontis Evari Ehitus ja aknad paigaldas Seicom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles