Homme kuulutatakse maaülikoolis välja aasta muld

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal kuulutati aasta mullaks leetunud muld. Seda leidub näiteks Kunda kandis.
Eelmisel aastal kuulutati aasta mullaks leetunud muld. Seda leidub näiteks Kunda kandis. Foto: Marianne Loorents

Homme, 5. detsembril Eesti maaülikoolis toimuval mullapäeval «Mullal on hääl» räägitakse muldade seisundist, nende kaitsmise poliitikast ning kuulutatakse välja 2024. aasta muld.

Eesti maaülikooli mullateaduse professor Alar Astover selgitas, et muldade seisundist sõltub, kas suudame kasvatada piisavalt toitu ja tagada elurikkust. Teisalt peitub muldades suur süsinikusidumise potentsiaal, mis võib pakkuda leevendust kiimasoojenemisele.

«Et arutleda, kuidas teadmised ja ühiskondlikud kokkulepped mõjutavad maakasutust ja põllumajandust, valisime seekordse mullapäeva teemaks mullapoliitika. Teema on päevakajaline, sest hetkel oodatakse liikmesriikide ja sidusrühmade arvamusi Euroopa Liidu mulladirektiivi eelnõu kohta,» ütles Astover.

Ta lisas, et Eesti maaülikool seab mullateema fookusesse ka ÜRO kliimakonverentsil Dubais, kui korraldab 10. detsembril Eesti paviljonis arutelu põllumajandusmuldade süsinikusidumise võimest.

Juba 14. korda toimuval mullapäeval tuleb juttu Eesti põllumuldade seisundist ja muldade saastumisest. Lisaks räägitakse mullaharidusest, sest inimeste teadlikkuse suurendamine on mõlema konverentsikorraldaja, nii Eesti maaülikooli kui ka mullateaduse seltsi, üks olulisi tegevussuundi.

Astover sõnas, et keskkonnahariduslikku eesmärki kannab ka traditsiooniks saanud järgmise aasta mulla väljakuulutamine mullapäeval, samuti viljelusvõistluse osaliste seast tiitli «Mullasõber 2023» saaja autasustamine.

14. mullapäeva kavaga saab tutvuda maaülikooli kodulehel. Sealt on võimalik liituda üritusega ka veebi teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles