ERM pälvis rahvatantsu ja rahvamuusika seltsilt aasta sõbra tiitli

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Muuseum toetab rahvatantsu ja rahvamuusika arengut. Hiljuti toimus järjekorras juba kaheksas «ERM tantsib».
Muuseum toetab rahvatantsu ja rahvamuusika arengut. Hiljuti toimus järjekorras juba kaheksas «ERM tantsib». Foto: Margus Ansu

Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts tähistas laupäeval Kohtla-Järvel 35. sünnipäeva ning jagas ühtlasi valdkondlikke aastapreemiaid. Aasta sõbra tiitli pälvis seltsilt Eesti Rahva Muuseum (ERM).

«ERM teeb rahvakultuuri publikule mitmel moel kättesaadavaks ja koostöös pühendunud partneritega jõuame rohkemate inimesteni,» ütles ERM-i nimel auhinna vastu võtnud näituste eriprojektide koordinaator Kristjan Raba. «Usun, et sel moel anname muuseumina oma lisapanuse nii rahvamuusika ja tantsupärimuse kui traditsioonide püsimisse.»

ERMi seob rahvatantsu ja rahvamuusika seltsiga pikaajaline soe koostöö, ühine on eesmärk tutvustada ja populariseerida rahvatantsu ja -muusika arengut ka suurpidudevahelisel ajal. Hiljuti toimus järjekorras juba kaheksas kontsert sarjast «ERM tantsib».

Tantsusari on jätk 2018. aasta kontserdisarjale «ERM heliseb», mis korraldati laulupidude 150-aastase traditsiooni tähistamiseks ja kus ERM-i sillaalal kõlasid laulud enam kui 50 koori esituses.

Tantsukontserte «ERM tantsib» on eest vedanud maaülikooli rahvatantsuansambel Tarbatu, kelle kutsel on aasta jooksul ERM-is külas käinud üle 20 tantsukollektiivi. Järjest enam võtavad neist kontsertidest osa ka rahvarõivais pealtvaatajad, kes tulevad pärimustantsudega tutvuma ja neid ka ise järele proovima.

Kõik laureaadid said tunnustuse puhul ka lokulaua.
Kõik laureaadid said tunnustuse puhul ka lokulaua. Foto: Erakogu

Alates 2014. aastast on laulu- ja tantsupeo tuleteekond alanud ERM-i mõisapargist Raadil, kus laulu- ja tantsupeolised ühiselt tule süütavad. Lisaks on muuseum laulu- ja tantsupidudel juba mitmel korral pakkunud peolistele rahvarõivakiirabi. ERM-i rahvakultuuri koolitus- ja teabekeskusest käiakse pidevalt otsimas nõu ja tuge rahvakultuuri, sealhulgas rahvarõivastega seotud küsimustes.

Kümme aastat tagasi pälvis ERM rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi aasta toetaja tiitli.

Aastapreemiatele oli tänavu nomineeritud 57 kandidaati üheksas kategoorias. Kõik laureaadid said seltsilt kingituseks lokulaua.

Teised tunnustuse saajad Tartumaalt:

Aasta tantsujuht – Anita Kreen

Aasta kollektiiv – Tartu Ülikooli Rahvakunstiansambli nais- ja neiduderühm

Aasta sõber - Eesti Rahva Muuseum

Aasta korraldaja – Tartumaa Rahvatantsujuhtide Liit

Pikaajaline panus valdkonna arengusse - Made-Heljo Ruul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles