Farištamo Eller: Tartu inimestel tuleb seista puhkemetsa eest

Farištamo Eller
, MTÜ Päästame Eesti Metsad juhatuse liige
Copy
Farištamo Eller
Farištamo Eller Foto: Erakogu

Metsaseaduses kehtisid 2008. aasta lõpuni metsakategooriad hoiumets, kaitsemets ja tulundusmets, nendega olid määratud metsa kasutamise ja majandamise eesmärgid. Pärast metsakategooriatest loobumist muutus metsade kitsalt puiduvarumise eesmärgil majandamine lihtsaks, sest kõik väljaspool kaitsealasid asuvad metsad muutusid automaatselt tulundusmetsadeks.

Selline metsade majandamise suund ja põhimõte on toonud kaasa väga palju kahju nii looduskeskkonnale kui ka inimestele, kes üle Eesti oma kodu- ja puhkemetsadega on enda elukorralduses arvestanud (riigimetsa majandamise keskuse ehk RMK dokumentides nn KAH-alad).

Varem oli metsaseaduses kaitsemetsade kategooria ning sellesse kuulus enamik kodu- ja puhkemetsi, mis olid seetõttu laialdaselt kaitstud. Keeruliseks ja kohati võimatuks muutub metsanduspraktika mõistmine siis, kui inimesed üle Eesti peavad kulutama aega ja raha ning ära õppima tööstusliku metsa kasutamise reeglid, millised on metsatööstuse huvid ja terminid, kuidas sellele uuele metsandussüsteemile tuleb kaasa tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles