juhtkiri Enesestmõistetav ime

Tartu Postimees
Copy
28.11.2023, Tartu Geograafia ajaloo kaasprofessor Erki Tammiksaare raamatu "Eestikeelse Tartu ülikooli esimene aastasada" esitlus TÜ muuseumi valges saalis. 
28.11.2023, Tartu Geograafia ajaloo kaasprofessor Erki Tammiksaare raamatu "Eestikeelse Tartu ülikooli esimene aastasada" esitlus TÜ muuseumi valges saalis. Foto: Margus Ansu

Rahvusülikooli aastapäev on pidulik tähis ülikoolile, Tartule, Eestile. Me ühtaegu kinnitame enesele üle, et eestikeelne ülikool on enesestmõistetav, ja meenutame, milline ime oli selle loomine Vabadussõja kestes. Kui mõtleme, millise kergusega lubame eesti keelel taganeda paljudes valdkondades vaat et märkamatult, peame ka küsima, kui palju ikkagi oleme valmis lubama eesti keelel ülikoolis taanduda.

Mõelge ise: eesti keelega võib hätta jääda toidupoe kassas ja me enam ei julge eesti keelt eeldadagi toidukulleritelt. Ühe uuringu järgi on Eestis vaadatuim voogedastuskanal Netflix, kellelt eestikeelse automaattõlke lisamist nõuda on küll soovitatud, aga tegelikult pole tõlke puudumine mudilastelegi probleem. Me väärtustame ikkagi eestikeelset ülikooli, kuigi paljudes valdkondades sünnib teadus eeskätt või ainult inglise keeles.

On vaja otsida tasakaalu rahvusluse ja rahvusvahelisuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles