Rahvahääletusel valiti parimaks südamega tehtud euroteoks Tartu ülikooli kliinikumi lastehaigla

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
29.08.2023, Tartu
Tartu ülikooli kliinikumi peasissepääs.

Foto Sille Annuk, Tartu Postimees
29.08.2023, Tartu Tartu ülikooli kliinikumi peasissepääs. Foto Sille Annuk, Tartu Postimees Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Lõppes septembris alanud üleriigiline konkurss «Südamega tehtud eurotegu», kus rahvahääletusel jäi enim silma Euroopa Liidu toel valminud projektidest  Tartu ülikooli kliinikumi lastehaigla, mis sai ligi viiendiku kõigist 23 000 häälest.

Euroopa Liidu toetuse abil viidi tänavu ellu 140 projekti, žürii valis neist välja 30, mis jõudsid ka eurotegu.ee veebilehel rahvahääletusele, nende hulgas ka Tartu ülikooli kliinikumi lastehaigla.

Žüriisse kuulunud rahandusminister Mart Võrklaev sõnas, et eurotoetustel on Eesti ühiskonnale ja majandusele suur mõju ning tõi positiivsena välja, et lõppeva perioodi rahastusega sai arendada muu hulgas riigigümnaasiumite võrgustikku, juurde ehitada muuseume, samuti luua üle 50 tasemel tervisekeskuse. «Heaks näiteks on võiduprojekt Tartu ülikooli kliinikumi lastehaigla, tänu millele on sealsetel patsientidel veelgi paremad, nüüdisaegsed tingimused haigla- ja päevaravi saamiseks,» ütles minister.

Rahvahääletusel valiti teiseks Tallinna-Tartu maantee ning kolmandaks Pärnu jõestiku elupaikade taastamine.

Lisaks sai Paksu Margareeta muuseum eripreemia ligipääsetavuse eest. Riigi tugiteenuste toetuste valdkonna juhi Urmo Merila sõnul on see oluline ja läbiv põhimõte, mida peaks eurotoetustega tehtud projektide puhul silmas pidama. Muuseum sai eripreemia, sest kaasas juba renoveerimistööde planeerimisel puudega inimeste esindusühingud, tänu millele saavutatu võiks edaspidi teistele investeeringutele eeskujuks olla, ütles Merila.

Žüriisse kuulusid ettevõtja Indrek Kasela, füüsik, teaduse populariseerija ja «Rakett 69» saatejuht Aigar Vaigu, armastatud telenägu Keili Sükijainen, rahandusministeeriumi esindajana välisvahendite juht Triin Tomingas ning riigi tugiteenuste keskuse esindajana toetuste rakendamise osakonna juhataja Tiina Sams. Projektide valikul hinnati nende tunnetuslikku mõju ja tähtsust konkreetsele valdkonnale, sihtrühmale, piirkonnale või kogukonnale.

Rahvahääletuse tulemustega saab lähemalt tutvuda riigi tugiteenuste kodulehel.

Valdkondade parimad

Allikas: riigi tugiteenuste keskus

  • Parim südamega eurotegu haridusvaldkonnas on kutse- ja kõrghariduse programm, mille käigus arendati kutse- ja kõrghariduse praktikasüsteemi, pakuti õpetajakoolituse praktikat, õpipoisiõpet ja keeleõppetegevusi edukamaks toimetulekuks tööturul.

  • Parim südamega eurotegu ettevõtluse arendamises on Värska mineraalveest loodusliku ninasprei tootmine, mille puhul kasutatakse esimest korda Eesti maapõue mineraalvett tootmaks ninaspreid, et leevendada nohu ja kurguvalu sümptomeid.

  • Parim südamega eurotegu sotsiaalvaldkonnas on tööturuteenuste osutamine töövõimereformi sihtrühmale, pakkudes tuge töötamiseks ja igapäevaelus toimetulekuks pikaajalise tervisekahjustusega ja puudega inimestele. Koolitusi, nõustamist ja sotsiaalteenuseid on saanud 42 000 abivajadusega inimest.

  • Parim südamega eurotegu kultuurivaldkonnas on Eesti rahvusraamatukogu 2022. aasta sügisel loodud raamatute laenutuskeskkond MIRKO. E-väljaannete laenutuse üks peamisi eesmärke on teha Eestis välja antud kirjandus kättesaadavamaks ning edendada eesti keelt ja kultuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles