TARTU TULEMINE Meie võimsaimal seinamaalil loovad muljet ja pakuvad mõtteainet elu ja aja kihid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli loodusmuuseumi fuajeesse siseneja märkab kahe trepi vahel kõigepealt hiigelsuurt seinamaali. See on Ilmar Malini «Strata vitae».
Tartu ülikooli loodusmuuseumi fuajeesse siseneja märkab kahe trepi vahel kõigepealt hiigelsuurt seinamaali. See on Ilmar Malini «Strata vitae». Foto: Margus Ansu

Sinine, lilla, kollane, pruun. Värvivööndid nagu veed ja liivad, muld ja kaldapaas, nagu üksteise peale ladestunud ajastud. «Maal oli juba ammu plaanis, kavand valmis 1970. aastal. Tänavu suvel sai ülikoolil sein ette valmistatud, septembris tulin oma tööriistadega platsi,» ütles kunstnik Ilmar Malin. Need read on ilmunud 50 aastat tagasi ajalehes Edasi, mis on jäädvustanud Eesti ühe võimsaima seinamaali «Strata vitae» sündi.

1973. aasta septembri algusest peale varjasid tellingud kahe trepi vahelist avaseina tollase zooloogia- ja geoloogiamuuseumi, Tartu ülikooli auditooriumide ja laborite maja Vanemuise 46 fuajees. Novembri alguses oli tööjärg nii kaugel, et võimalik oli tellingud eemaldada. Hiigelseina jäi katma seko- ehk kuivkrohvimaal «Strata vitae», eesti keeles «Elu kihid».

Imelised eluvormid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles