Juhtkiri Näivuse aeg

Tartu Postimees
Copy
Raha on küll rohkem, aga sellest jagub vähemaks.
Raha on küll rohkem, aga sellest jagub vähemaks. Foto: Arvo Meeks

Tartu linnavalitsusel valmis eile aasta tähtsaim dokument, uue linnaeelarve eelnõu. Eelnõu järgi on eelarve 305,5 miljonit eurot ehk seitse miljonit tänavusest enam, aga see ei tähenda lahedamat elu, kuigi näib esmapilgul hea uudisena. Abilinnapea Meelis Leidt tõdes, et kasvanud on hinnad ja lisandunud hulk ülesandeid, mistõttu on eelarvet koostades tulnud leida hoopis palju kokkuhoiukohti.

Poliitikutele meeldib rääkida vastutustundlikust eelarvepoliitikast, kuid ka pime näeb, et selle sirmi varjus käib hoogne laenukoorma kasvatamine. Selle aasta lõpuks on Tartu laenukoormus 140 miljonit eurot, tuleva aasta lõpuks 170 miljonit eurot. Elu nõuab, investeeringuteks on vaja, reeglid lubavad jne. Kuid tuleval aastal kulub laenuintressideks umbes 8,5 miljonit eurot, mis ületab kulutusi Sõpruse silla remondiks või Karlova koolimaja korrastamiseks.

Tartu on suuruselt Eesti teine omavalitsus. Omavalitsus peaks tähendama ise elu korraldamist vajaduse järgi ja reeglite piires. Aga kas siin on paras annus näivust, sest mõneti on omavalitsused nagu varateismelised, kellele antakse küll soliidne taskuraha, aga külmkapi paneb täis ja kallimad asjad ostab vastutustundlik täiskasvanu, praegu riik, kes teab, mida ja milleks tarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles