PILDID Aasta vabakondlase laureaadiks saanud Evelin Avi on naiskodukaitsja ja Võnnu spordiklubi eestvedaja

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kõik laureaadid koos. Vasakult: Karita Tilk, Rauno Mahlapuu, Martin Lillevere ja Tuuli Tohu ning Evelin Avi.
Kõik laureaadid koos. Vasakult: Karita Tilk, Rauno Mahlapuu, Martin Lillevere ja Tuuli Tohu ning Evelin Avi. Foto: Katrin Sisask

Tartumaa tunnustamiskonkursi Hea Tegu laureaadid kuulutati välja 21. novembril Jääaja keskuses. Sündmusega tõstetakse esile neid, kelle teod muudavad kodukoha paremaks, inimesed ühtsemaks ning kodanikuühiskonna tugevamaks.

Tunnustuspeo algus. Kõneleb Tartumaa omavalitsuste liidu esimees Jarno Laur.
Tunnustuspeo algus. Kõneleb Tartumaa omavalitsuste liidu esimees Jarno Laur. Foto: Külli Pann

Tartumaa 2023. aasta vabakondlase tiitli saanud naiskodukaitsja Evelin Avi on erialalt füsioterapeut, kes vabatahtlikuna veab Võnnu spordiklubi ning on juba mitmeid aastaid olnud Kastre valla spordi- ning kogukonnasündmuste vedur ja hea kaasamõtleja.

Teeb kõik endast oleneva

Ta panustab valla spordisündmuste sarja Sportlik Nelik, olles selle üks korraldajaid ning arendab külaliikumist ja kogukondade vahelist suhtlust, samuti koostööd mittetulundusühinguga Issak, olles sellegi juhatuse liige.

Laureaat Evelin Avi keskel, tema ümber Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets (vasakul) ning ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur.
Laureaat Evelin Avi keskel, tema ümber Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets (vasakul) ning ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur. Foto: Katrin Sisask

Evelin Avi eestvedamisel leiavad aset küla- ja kogukonnapäevad, ta teeb endast kõik oleneva, et tekiks ja säiliks inimestevaheline ühtne meel. Ta on kohal, kaasas või abis väga erinevatel valla sündmustel, omades selget arvamust kogukonnatöö olulisusest ja valla inimeste vajadustest. Evelin Avi tegevusse on kaasatud ka tema pereliikmed, ta haare on lai ja vabakondlasena on tal rolle palju. Mõne aasta eest pälvis ta Tartumaa aasta ema nominendi tiitli.

Üks vabakondlase nominentidest Janar Saviir (keskel).
Üks vabakondlase nominentidest Janar Saviir (keskel). Foto: Katrin Sisask

Tartumaa vabakondlase tiitli nominendid olid veel Meeri küla elanik Kalle Jurs, Kodaveres tegutsev viisik, kuhu kuuluvad Eevi Treial, Ann Kilk, Liia Mägi, Juta Laasma ja Mare Nõmm. Samuti Nõo valla kodukohvikute päeva korraldaja Kristel Sööt, Nõo Veskijärve Trialtoni korraldaja Janar Saviir ning loomakaitse aktivist Kristi Metsa.

Töö noortega

Tartumaa 2023. aasta kodanikuühenduse laureaadiks tunnistati tantsuklubi Triiniks, kes on viimastel aastatel korraldanud Nõo valla Valguse festivali. Tänavu leidis see aset Luke külas, ja vaatamata tormisele päevale, mil tuul kihutas 20 meetrit sekundis ning terve Eesti ägas voolukatkestuste all, Luke küla valguslahendused töötasid ja elamus ei jäänud olemata.

Keskel klubi Triiniksi esindajad Tuuli Tohu ja Martin Lillevere. Nende ümber Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets (vasakul) ning ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur.
Keskel klubi Triiniksi esindajad Tuuli Tohu ja Martin Lillevere. Nende ümber Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets (vasakul) ning ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur. Foto: Katrin Sisask

Eraldi märkimist väärib tantsuklubi juhi Ingrid Hameri järjepidev töö noortega.  Ja Valguse festivalgi on tänu Triiniksile elav ja noortepärane sündmus, kuhu tullakse ka lastega, sest neile on seal pakkuda olnud töötube ja tegevusi. Seekordse festivali konteptsiooni autor ja lavastaja oli Martin Lillevere.

Aasta kodanikuühenduse nominendid olid mittetulundusühingud Jõusport, Lähte Kogukond, Võnnu spordiklubi, Rõngu vabatahtlik päästeselts ja Alatskivi noortekeskus.

Nominendi tiitli võttis vastu Rõngu vabatahtlik päästeselts.
Nominendi tiitli võttis vastu Rõngu vabatahtlik päästeselts. Foto: Katrin Sisask

Vaba aeg ja raha - las lennata!

Tartumaa kodanikuühenduse tegevuse toetaja laureaadiks määrati Rauno Mahlapuu, kes panustab vabaühendustesse nii oma vaba aega kui ka raha ning seda järjepidevalt juba ligemale kuus aastat.

Esiplaanil kodanikuühenduse tegevuse toetaja Rauno Mahlapuu.
Esiplaanil kodanikuühenduse tegevuse toetaja Rauno Mahlapuu. Foto: Katrin Sisask

Tema osalusel ja toetusel on aset leidnud mitmed Kuuste suvemängud, Vana-Kuuste mõisa 500. aasta juubeliüritus, Kambja valla perepäev ja üle-eestiline noolemänguvõistlus Kuuste Cup.

Kodanikuühenduse tegevuse toetaja nominendiks tõusis ka osaühing Anna Edasi, kes on Tartus ja Tartu linnaosapäevadel kogukonna truu toetaja ning Karlova seltsi suur sõber.

Tänu saab Anna Edasi.
Tänu saab Anna Edasi. Foto: Katrin Sisask

Ooper hoovis, miks mitte!

Projektitoetuseta sündinud kogukonna teo tiitli sai vabaõhuooper Kõrvekülas, mille eestvedaja on Argo Auri. Mõte, mis tal koos nalja ja sõpruskonnaga juba üheksa aastat tagasi tekkis, tuua vabaõhuooper oma koduhoovi, on tõepooles julge ja eriline, eesmärgiks hea meelelahutus kogukonnale.

Vastu võttis laureaaditiitli Karita Tilk, Tartu valla kultuuritöö spetsialist. Temast vasakul Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets ning paremal ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur.
Vastu võttis laureaaditiitli Karita Tilk, Tartu valla kultuuritöö spetsialist. Temast vasakul Tartu Ärinõuandla nõukogu esimees Kaidar Raudmets ning paremal ärinõuandla mittetulundusühingute konsultant ja ürituse peakorraldaja Kadri Pau ning Tartumaa omavalitsuste liidu juht Jarno Laur. Foto: Katrin Sisask

Sündmus leiab igal aastal aset tänu kohalikele sponsoritele ja muidugi Argo Auri enda uskumatult suure panusega. Tänavu oli see 18. augustil. Pilet on olnud annetuspõhine, ehk et kõik soovijad on saanud kuulama tulla. Sõna «ooper» pole seal mitte sugugi sõnakõlks, vaid sündmusel astuvad üles arvestatavad lauljad, sel aastal näiteks rahvusooper Estonia solistid Priit Volmer ja René Soom.

Tuua oma koduhoovi midagi nii ägedat ja seda ka kogukonnaga jagada, on ülimalt tänuväärt. Et keegi teeb midagi niisugust, ootamata kasumit, ja veel paljuski ise peale makstes, on imetlusväärne.

Selle kategooria nominendid olid veel Kaja Randviiru eestvedamisel korraldatud päkapikumatk Äksis, veepääste paadikuur Võrtsjärve ääres ning Kokora kodukandi lastefestival.

Tähelepanu said ka Kokora lastefestivali korraldajad.
Tähelepanu said ka Kokora lastefestivali korraldajad. Foto: Katrin Sisask

Neli puslejuppi tervest Tartumaast

Tartumaa Hea Teo konkursi läbiviija on Tartu ärinõuandla, lisaks osalevad hindamiskomisjonis Kodukant Tartumaa, Tartumaa Omavalitsuste Liidu ja Tartumaa Arendusseltsi esindajad.

Konkursi kategooriaid on alati neli: Tartumaa aasta vabakondlane, kodanikuühendus, kodanikuühenduse tegevuse toetaja ja projektitoetuseta sündinud tegu.

Auhinnakellad Tartumaa kontuuriga.
Auhinnakellad Tartumaa kontuuriga. Foto: Katrin Sisask

Iga kategooria võitja saab seinakella, millel on tükike Tartumaa kontuuri. Maakonna terviklik kontuur joonistub välja, kui kõik neli auhinda kõrvuti asetada.

Korraldajad on leidnud, et selline lahendus sümboliseerib koostegutsemist, üksteisega arvestamist ja ühiseid saavutusi Tartumaa edendamisel ja arendamisel. Igal kellasaajal on olnud selles töös oma aeg ja koht ning auhind on meeldetuletus ja tänu selle panuse eest. Mustris on peidus nii Emajõe lained kui Lõuna-Eesti künklik maastik.

Tartumaa tunnustamiskonkurss Hea Tegu sündis aastal 2010.

Kõik laureaadid koos. Karita Tilk, Rauno Mahlapuu, Martin Lillevere ja Tuuli Tohu ning Evelin Avi.
Kõik laureaadid koos. Karita Tilk, Rauno Mahlapuu, Martin Lillevere ja Tuuli Tohu ning Evelin Avi. Foto: Katrin Sisask
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles