Suri kunstnik Esti Kittus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Esti Kittus 17. oktoobril 2003.
Esti Kittus 17. oktoobril 2003. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval suri kunstnik ja kunstiõpetaja Esti Kittus (7. IV 1948 – 20. XI 2023). Ta õppis Tartu kunstikoolis ja Tartu õhtukeskkoolis ning Eesti riiklikus kunstiinstituudis, mille lõpetas aastal 1972 teatrikunstnik-pedagoogi erialal. Sestpeale töötas ta aastani 2003 Vanemuises.

Ta tegutses lavastuskunstnikuna, kes kavandas lavakujundusi ja kostüüme. Intervjuus Lõuna-Eesti Postimehele talvel 2021 on ta öelnud, et tema lemmiklavastaja oli Jaan Tooming. «Toomingaga, kellega klappisime väga hästi, tegin oma parimad lavakujundused. Üks viimastest oli 2000. aastal «Tom Jones». See meeldis mulle väga,» meenutas ta.

Tema kujundatud on ka sellised lavastused nagu «Kauka jumal», «Kihnu Jõnn», «Metspart» ja «Mikumärdi».

Aastal 2004 asutas Esti Kittus Puka kunstikooli ja töötas seal aastani 2021. Jaanuaris 2022 toimus Valga kultuuri- ja huvialakeskuses tunnustusüritus, kus tänati maakonna parimaid. Kultuurkapitali elutööpreemia sai Otepää vallast endine Puka kunstikooli juhataja ja kunstnik Esti Kittus. Ta oli Eesti teatriliidu, Eesti lavastuskunstnike liidu, Eesti kunstnike liidu ja Tartu kunstnike liidu liige.

Tema elu lõpp möödus Tartu hooldekodus, kus ta ei loobunud võimalusest maalida.

«Tervis palju teha ei luba, paranemine pärast rasket haigust võtab aega, aga Esti Kittus ei kavatse alla anda,» on kirjas Tartu Postimehes tänavu 4. oktoobril. «Parem käsi pintslit hoida ei jõua, seda kätt peaks maalides vasakuga kogu aeg toetama ... Algul Esti Kittus prooviski nii, aga siis otsustas, et läheb vasaku käe peale üle – õpib lihtsalt ümber.»

Esti Kittuse ärasaatmine toimub laupäeval, 25. novembril kell 12 Tartu Pauluse kirikus. Leinavad lähedased on palunud pärgi ja lillekimpe mitte tuua.

Esti Kittus jätkas maalimist ka Tartu hooldekodus, kus see foto on tehtud kaks kuud tagasi.
Esti Kittus jätkas maalimist ka Tartu hooldekodus, kus see foto on tehtud kaks kuud tagasi. Foto: Margus Ansu
Copy
Tagasi üles