Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid.

 

 

 

 
Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid.        Foto: Fizkes

Politsei on saanud täna massiliselt teateid, et Eesti elanikele tehakse ingliskeelseid robotkõnesid. Eesti politsei neid kõnesid ei tee.

Kelmide skeem sarnaneb varasematele petukõnedele, kus kelmid teesklevad politseid. Praegu levivates ingliskeelsetes robotkõnedes väidetakse vastuvõtjale, et tema ID-kaardi andmed on varastatud ja ta on rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud. Kõne ajal palutakse valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava politseinikuga.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitab, et Eesti politsei neid kõnesid ei tee. «Kelmid on muutunud väga aktiivseks, täna on neid robotkõnesid saanud üle saja Eesti inimese. Kelmide eesmärk on kätte saada inimeste raha või andmeid. Kui teile helistatakse võõralt numbrilt ning väidetakse, et teie andmed on varastatud, katkestage see kõne kohe,» ütles Milenin. Ta tänab kõiki inimesi, kes tundsid petukõne kohe ära ning andsid sellest politseile teada.

Politsei andmetel praegu kannatanuid ei ole. «Tuletame meelde, et mitte kellelegi ei tohi jagada oma Smart-ID, ID-kaardi või mobiil-ID PIN1 ja PIN2 koodi ega teiste inimeste palvel neid kuhugi sisestada,» rõhutab politseinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles