Töökorras suitsuandur oli puudu veerandis kontrollitud kodudest (1)

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Päästeamet kontrollis eelmisel nädalal ligi 5500 kodus suitsuandureid.
Päästeamet kontrollis eelmisel nädalal ligi 5500 kodus suitsuandureid. Foto: Mailiis Ollino

Päästeamet kontrollis eelmisel nädalal ligi 5500 kodus suitsuandureid. Töökorras suitsuandur oli puudu veerandis kontrollitud kodudest.

 

 

 

 

«Võime lugeda suitsuandurite kontrollimise aktsiooni kordaläinuks, sest inimestele tuli suitsuanduri vajalikkus taas meelde. Andurite müüjad kinnitavad, et müük kasvas hüppeliselt, seega on põhjust arvata, et lisaks kodudele, kus kontrolli teostasime, paranes loodetavasti ka teiste kodude tuleohutus,» selgitas päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Maret Rannala.

Nädala jooksul kontrolliti suitsuandureid 5439 kodus. Suitsuandur oli puudu 417 kodus. Suitsuandur oli olemas, aga ei olnud töökorras 919 kodus.

Rannala lisas, et suitsuandurite olemasolust ning probleemidest saadi üsna hea pilt. «Teeb väga murelikuks see, et kui täna juhtuks tulekahju, siis pea veerandis Eesti kodudest suitsuandur sellest teada ei anna, sest seda lihtsalt ei ole või pole see töökorras,» märkis ta.

​Rannala tunnustab neid, kes võtsid vaevaks oma andurid üle kontrollida. Oli ka neid, kes tundsid muret naabrite pärast ja aitasid ka neil andurid paigaldada või neid kontrollida. «Jätkame sellise hoolivusega ja loodame, et peagi on sada protsenti, kõikides majapidamistes andurid olemas. Selliselt ühiselt pingutades jõuame turvalisema Eestini,» ütles ta.

Lühimenetlust tegid inspektorid 50 korral. «Kogu ettevõtmise eesmärk ei olnud trahvida, vaid saavutada olukord, kus inimestel on kodus töötav ja nõuetekohaselt paigaldatud suitsuandur. Inspektorid vaatasid iga elamist individuaalselt. Kui andur oli täiesti puudu, ka sahtlis polnud, siis trahviti. Kui andur oli olemas, aga patareid tühjaks saanud, anti inimesele võimalus andurile patarei hankida ja nii ei pruugigi trahvi tulla. Oli ka juhuseid, kus inspektor või päästemeeskond aitas anduri lakke tagasi panna,» selgitas Rannala.

Sel aastal on tulekahjudes hukkunud 33 inimest, neist enamiku kodudes kahjuks puudus suitsuandur.

Igas kodus peab olema vähemal üks töökorras suitsuandur. Soovitatav on paigaldada suitsuandur igale korrusele või isegi igasse tuppa. Paigaldamisel tuleb lähtuda juhisest ja kasutada ainult anduriga kaasas olevaid paigaldusvahendeid.

​Suitsuanduri tööd kontrollitagu kord kuus. Selleks tuleb vajutada kontrollnuppu, mille järel peab kostma häiresignaal. Kui vaja, vahetage viivitamata anduri patarei ning paigaldage andur kohe lakke tagasi. Kontrollimine on oluline suitsuanduri veatu ja pideva töövalmiduse tagamiseks.

 

 

 

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles