Galerii Hiljuti EMil võistelnud kergejõustikuveteranid võidutsesid nüüd Aafrikas

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy

Eesti veteranide kergejõustikukoondis võistles septembri lõpul Itaalias Euroopa meistrivõistlustel, kus tosinkonna tartlase abiga naasti 28 medaliga. Nüüd võtsid kaks tartlast – 55-aastane Erge Viiklaid ja 62-aastane Ülo Randaru – ning ülikoolilinnas sündinud 70-aastane Ivar Raig ette teekonna Lõuna-Aafrikasse, et end sellegi mandri meistrivõistlustel proovile panna.

See oli esimene kord, mil Eesti veteranid Aafrika lahtistel seenioride meistrivõistlustel osalesid. Ainult osavõtuga kolme eestlase reis sinna aga ei piirdunud, vaid kodumaale naasti eile kümne kulla, ühe hõbeda ja kolme pronksikarva medaliga.

Kõige võidukamalt võistles Pretorias Pildtchi staadionil Ülo Randaru, kes üle 60-aastaste arvestuses oli stardis neljal alal: 100 ja 200 meetri jooksus ning 100 ja 300 meetri tõkkejooksus. Kui neist esimesel ja kolmandal alal tuli tal kuldmedali võitmiseks kiiremini joosta ühest, siis 200 meetri jooksus juba kolmest kohalikust veteransportlasest. Kolmele kuldmedalile lisaks teenis ta ainukese jooksjana ühe veel 300 meetri tõkkejooksus.

Kolm medalit, ühe igal võistluste päeval, sai ka üle 55-aastaste vanuseklassis jooksualadel üles astunud Erge Viiklaid. Esimese medali pälvis ta 400 meetri jooksus, mil tema aeg 1.10.13 oli lähimast Lõuna-Aafrika konkurendi omast enam kui kolm sekundit kiirem. Pea sama suure eduga jooksis ta end meistriks ka päev hiljem 200 meetri distantsil. Viimasel alal ehk 100 meetri jooksus tuli tal leppida seevastu 2019. aasta kuni 50-aastaste maailma esinumbri Charmain Barnardi järel hõbedaga.

Samuti pälvis individuaalarvestuses medaleid Ivar Raig, kes vähem kui paari kuu eest tuli esimese Eesti veteranina Euroopa meistriks kümnevõistluses. Kuigi nüüd tal sel alal vastaseid polnudki, parandas ta oma senist parimat kümnevõistluse tulemust – 5675 punkti –, saades kokku 6207 silma. Kümnevõistlusele lisaks võitis Raig viimasel päeval veel kolm kulda juurde: 800 meetri jooksus ning kõrgus- ja kaugushüppes.

Viimase alana kavas olnud 4 x 100 m teatejooksus võisteldi endast palju noorematega, sest kui juhendis oli liikmete vanuste summaks nõutud vähemalt 180 aastat, kogunes enamjaolt eestlastest koosneval pundil aastaid 250. Võistkonna neljandaks liikmeks õnnestus eestlastel värvata kohalik 63-aastane Tessa Schmelzer, kes oli tulnud võitjaks N60 kõrgushüppes, selgitas Ülo Randaru. Viie võistkonna hulgas tulid tartlased kolmandaks.

Võistlustel osales üle 400 sportlase enam kui kahekümnest riigist. Euroopast oli võistlejaid veel Saksamaalt ja Sloveeniast ning kaugemalt olid kohal USA, Barbadose ja Mehhiko esindajad. Kui üldarvestuses võitis eurooplane, teenis kuldmedali ka parim aafriklane, sest tegu oli ikkagi Lõuna-Aafrika meistrivõistlustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles