Tammistu häärber saab ruumi juurde

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmees Toomas Keskoja oli Tammistu mõisas teisel korrusel tulevases nõustamisruumis parajasti krohvimishoos, kui OÜ Vennad Ehitus projektijuht Marko Perm ja häärberisse perekeskust rajava sihtasutuse Eesti Agrenska Fond juhatuse liige Tiina Stelmach tulid tööjärge üle vaatama.
Ehitusmees Toomas Keskoja oli Tammistu mõisas teisel korrusel tulevases nõustamisruumis parajasti krohvimishoos, kui OÜ Vennad Ehitus projektijuht Marko Perm ja häärberisse perekeskust rajava sihtasutuse Eesti Agrenska Fond juhatuse liige Tiina Stelmach tulid tööjärge üle vaatama. Foto: Margus Ansu

Ehitajad on Tammistu mõisas erivajadustega laste ja noorte perekeskuses jälle ametis. Nüüd on seal teisel korrusel töös nõustamisruumid, mille valmimise järel saab keskuses tegutseda rohkem väikseid ja suuri.

Tammistu mõisahoone krohvitolmusel ja segu järele lõhnaval teisel korrusel käib kopsimine, krohvimine ja lihvimine korraga. «Mehed on hoolega asja kallal,» muheles Tam-mistu mõisasse puuetega lastele ja noortele ning nende lähedastele perekeskust rajava sihtasutuse Eesti Agrenska Fond juhatuse liige Tiina Stelmach.

«Kõigepealt teeme siin korda seitse ruumi,» ütles hoone üsna trööstitus olukorras olnud teisel korrusel põhjalikku remonti tegeva OÜ Vennad Ehitus projektijuht Marko Perm. Need ruumid võtavad ligi 300-ruutmeetrisest korrusest enda alla kaks kolmandikku.

Vana ja uus kõrvuti

Häärberi teisele korrusele tulevad nõustamisruumid ja invatualett. Veerandsada inimest mahutavas verandatoas võib tulevikus teha ka koolitusi ja pidada seminare.

«Säilitame siin nii palju vana kui võimalik,» rääkis Marko Perm töörinnet näidates. «Kus vana krohv ja vanad põrandalauad vähegi kõlbavad, sinna need ka jäävad, lööme kõik ainult uuesti läikima.»

Igal pool vana säilitada ei õnnestu. Näiteks ühes suures toas tuli ehitajatel osa laetalasid välja vahetada. Uued käsitsi tahutud talad erinevad vanadest vaid värskema väljanägemise poolest.

«Nõustamistubasid on meil väga vaja, sest all remonditud ruumid on juba kasutusel,» märkis Tiina Stelmach. «Ja ega alumise korruse kõik ruumid nõustamiseks sobigi, sest neis pole mugav silmast silma rääkida.»

Eesti Agrenska Fond sai perekeskuse teise korruse nõustamisruumide ja invatualeti tegemiseks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu 31 956 eurot toetust riiklikust regionaalsete investeeringutoetuste programmist. Pea teist samapalju ehk 31 302 eurot panustab ehitusse sihtasutus. Kogu vajaminevat raha sihtasutusel veel välja käia pole, aga Tiina Stelmach on optimist: teise korruse remontimist on toetanud Tartu Lionsi klubi ja mõned ettevõtted. Raha saamiseks on käsil ka uute projektide kirjutamine.

Menukas käsitöö

Et perekeskus saaks abi ja tuge pakkuda võimalikult paljudele, sisustatakse nõustamistoad nii, et neis võib teha peale vestlemise muudki. «Siia toome kangasteljed,» tõi Tiina Stelmach näite toas, kus maaler Toomas Keskoja krohvis parajasti seina.

Alumisel korrusel paar aastat tagasi valminud käsitöötoas askeldavad kudujad, nende kaltsuvaibad, mobiilikotid, kuuseehted ja muud edevad asjad on menukad. Keskuses tehtud käsitööd on kingituseks ostnud näiteks sotsiaalministeerium ja Balti kaitsekolledž.

Eesti Agrenska Fond hakkas Tammistu mõisasse perekeskust rajama 2003. aasta lõpus. Ruumipuudusel saab fond Tammistus tegutsema panna veel vähe rahvast. Väljaspool Tammistut korraldatakse aga lastele laagreid ja pakutakse koduseid tugiteenuseid, haaratud on ligi 150 peret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles