PILDID Tartu südalinnas kraabiti sünagoogi mälestustahvlile haakrist (3)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Juunikuus paigutati Tartus Aura veekeskuse kõrvale kunagise sünagoogi memoriaaltahvel. Praeguseks on memoriaaltahvlit rüüstatud.
Juunikuus paigutati Tartus Aura veekeskuse kõrvale kunagise sünagoogi memoriaaltahvel. Praeguseks on memoriaaltahvlit rüüstatud. Foto: Kristjan Teedema

Pühapäeval laekus politseile teade, et Tartus Aura keskuse kõrval asuvale mälestustahvlile on kraabitud haakrist ja number 88, mida neoantslikus liikumiseks loetakse natside saluudi väljenduseks.

Suvel avatud mälestustahvel märgib nimelt vana juudi sünagoogi asupaika. Tartu jaoskonna menetlusjuht Timo Reinthali sõnul on asja uurimiseks alustatud väärteomenetlust asja kahjustamise paragrahvi alusel. «Menetluse käigus selgitatakse välja kõik täpsemad asjaolud,» lisas ta.

Praegust juhtumit vihaõhutamisena ei käsitleta. Reinthal lisas, et paaril korral on Tartu linnas politseisse pöördutud «ja russki» temaatikaga, kuid lähiajal muude vihaõhutavate tegude kohta info puudub.

Lisaks kraapimisjälgedele on tahvlit ka painutatud nõnda, et see on täiesti viltu.
Lisaks kraapimisjälgedele on tahvlit ka painutatud nõnda, et see on täiesti viltu. Foto: Kristjan Teedema

Eesti juudi kogukond peab juhtumit kasvava antisemitismi osaks, mis on kahetsusväärselt jõudnud ka Eestisse. «Eriti kurb on see, et rünnaku objektiks on valitud Tartu sünagoogi mälestusmärk. Hoone, mida ehitas baltisaksa arhitekt ja mis oli Tartu juudi kogukonna uhkus, sai kannatada natsi okupatsiooni ajal ja kadus linnapildilt nõukogu võimude korraldusel. Terroriorganisatsiooni Hamas holokausti sarnased teod Iisraelis ja terrori pooldajate avaldused Eestis on andnud ka kohalikele neonatsidele julgust näidata oma tõelist palet,» märkis Eesti juudi kogukonna esinaine Alla Jakobson.

Eesti juudi kogukond kutsub Eesti julgeoleku- ja õiguskaitseorganeid, keda on sellest juhtumist teavitatud. tegema kõik endast oleneva, et kurjategijad tabada. «Neonatsismi ja antisemitismi ideoloogia juurutamine Eestisse on ohuks mitte ainult juutidele, vaid tervele ühiskonnale, sest edendab ekstremismi ja terrorismi,» lisas Jakobson.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles