Tervise arengu instituut kutsub inimesi üles HIVi testima

Tartu Postimees
Copy
Taas toimub üleeuroopaline HIVi testimise nädal.
Taas toimub üleeuroopaline HIVi testimise nädal. Foto: Urmas Luik

Tervise arengu instituudi (TAI) eestvõttel esmaspäevast 27. novembrini toimuval järjekordsel üleeuroopalisel HIVi testimise nädalal rõhutatakse, et HIVi testimine on loomulik ja tavaline kõigile neile, kes on seksuaalselt aktiivsed ega tea oma seksuaalpartneri HIV-staatust.

Vähemalt korra elus peaks kõik seksuaalselt aktiivsed täiskasvanud end HIVi suhtes testima. TAI uimastite ja sõltuvuste keskuse vanemspetsialist Iveta Tomera märkis, et HIV on pikaajaline, aeglaselt süvenev infektsioon, mis enamasti ei põhjusta mingeid kaebusi.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest tuvastamata. Inimesed, kes ise ei tea oma nakatumisest, on potentsiaalsed nakkusallikad.

Tomera sõnas, et ainsaks võimaluseks teada, kas ollakse nakatunud või mitte, on testimine. Test tuleks kindlasti teha, kui on väikseimgi kahtlus HIViga nakatumise suhtes, näiteks peale kaitsmata vahekorda või kui inimesel on olnud mitmeid seksuaalpartnereid.

Ta lisas, et HIViga võib nakatuda igaüks, see ei ole kindla seksuaalse orientatsiooni, rahvuse või rahvastikurühma seas leviv nakkus. HIV levib kaitsevahenditeta seksuaalvahekorra ajal, kokkupuutel nakatunud verega ning emalt lapsele raseduse ajal, sünnitusel ja rinnaga toitmisel.

HIVi võimalikult varajane avastamine on väga oluline, sest see piirab infektsiooni edasi kandumist teistele inimestele ning saab alustada raviga. HIVi saab ravimitega vaos hoida ning õigeaegne haiguse avastamine ja ravi aitab säilitada väga hea elukvaliteedi aastateks.

Ilma ravita võib HIVi viimases staadiumis välja kujuneda omandatud immuunpuudulikkuse sündroom HIV-tõbi ehk aids.

«Kuigi Covid-19 pandeemia tõi kaasa HIVi testimise languse, on Eestis testimise üldine tase väga hea. Euroopa Liidu riikide seas, kes HIVi testimise andmeid koguvad, oleme ühe kõrgeima testimise tasemega riik,» rääkis Tomera.

Ta lisas, et testimisaktiivsus on viimastel aastatel küll paranenud, kuid endiselt jääb pandeemiaeelsete aastatega võrreldes madalamaks. Terviseameti andmeil tehti 2022. aastal kokku 205 622 HIV-testi ning 2023. aasta üheksa kuu jooksul on testi tehtud 117 639 korral.

HIV-testi saab teha HIVi testimis- ja nõustamiskabinettides, noorte nõustamiskeskustes, pere- ja eriarstide juures üle Eesti. HIVi nõustamis- ja testimiskabinettides ja noorte nõustamiskeskustes on testi tegemine tasuta, ka neile, kel ravikindlustust ei ole. Endale sobivaima testimiskoha kontaktid leiab veebilehelt hiv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles