Autost mobiiltelefoni näpanud hääletaja läheb lehti riisuma

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone.
iPhone. Foto: AP/SCANPIX.

Mullu jaanuaris hääletaja peale võtnud naisterahvas pidi peagi oma heategu kahetsema. Õnneks suutsid kriminaalpolitseinikud naist aidata ning telefoni varastanud noor mees koos kaasosalistega astus täna kohtu ette.

Tartu maakohus tunnistas täna kokkuleppemenetluses süüdi Andri, süüdistatuna varguses. Et meest on varasemalt karistatud ka kehalise väärkohtlemise eest, jõustas kohus kokkuleppe, mille järgi mõisteti karrole 10 kuu pikkune vangistus. Karistuse asendas kohus aga 600 tunni üldkasuliku tööga, mis tuleb ära teha ühe aasta jooksul.

Kohtuotsusest nähtub, et samas tunnistati süüdi veel ka Liis kuriteo toimepanemise tulemusena saadud vara omandamises, hoidmises ja turustamises. Karistuseks on üks kuu tingimisi vangistust, kolmeaastase katseajaga.

Sama kriminaalasja raames mõistis kohus karistuse ka Kenile, kes vastavalt süüdistusele omandas mobiiltelefoni ning muukis selle arvuti abil lahti. Seejärel müüs ta telefoni maha. Õigusemõistja karistas teda 10-kuulise tingimisi vangistusega, ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Üks varastas, teine müüs

Lõuna ringkonnaprokuratuuri koostatud süüdistusakti järgi pöördus politseisse naisterahvas, kes tegi avalduse, et mullu 8. jaanuari hilisõhtul võttis ta Elvast peale meesterahva, kes tahtis sõita Nõo alevisse.

Mehe autost lahkudes sai naine tänamise asemel aga hoopis ebameeldiva üllatuse osaliseks. Tema käekotist läks kaduma mobiiltelefon IPhone, väärtusega 640 eurot. Kannatanu kinnitusel oli käekott tagaistmel, sealsamas istus ka hääletaja.

Lõuna ringkonnaprokuröri Tatjana Tamme sõnul ei ole taolisi vargusi sugugi lihtne avastada. «Hääletaja on sõidukijuhile reeglina täiesti võõras inimene. Hiljem ei oska sõidukijuht hääletaja välimustki kirjeldada,» kommenteeris prokurör.

Vaatamata sellele, et Tartu kriminaaltalituse politseinikel ei olnud uurimise alguses ühtki vettpidavat tõendit, said nad 1. aprillil varastatud mobiiltelefoni kätte ning tagastasid selle kannatanule.

Samuti kogusid politseinikud piisavalt tõendeid, et Andri varguses kahtlustatavana üle kuulata.

Süüdistuse kohaselt viis Andri varastatud mobiiltelefoni esmalt koju. Tema elukaaslane müüs selle peagi edasi oma tuttavale.

Muukis lahti

Kuna telefon oli blokeeritud, siis muutis Ken ebaseaduslikult arvutisüsteemis olevaid programme. See võimaldas lukustatud mobiiltelefoni uuesti kasutusele võtta. Hiljem müüs ta telefoni edasi 100 euro eest.

Prokuröri kinnitusel üritab varas kiiresti ebaseaduslikult omandatud asjadest lahti saada, kuid ostja peab arvestama, et sellise ostu perspektiiv toob vastutuse seaduse ees. «Varastatud asja ostja jääb ilma nii rahast kui kaubast,» sõnas Tatjana Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles