Enriko Talvistu: sellest, mis jääb peale Sükut (3)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu.
Enriko Talvistu. Foto: Sille Annuk

Jagan täiesti lugupeetud riigikogulase, endise korvpalluri Tanel Teini nördimust, et tal ei ole jälle võimalik vastu seista südalinna kultuurikeskuse rajamisele keskparki. Hoolimata väidetest oma perekonna seotuse kohta Pallase haridusega kunstnikuga kumab tegelikult endiselt läbi tema solvumine, et linnavalitsus valis riiklikult tähtsaks kultuuriobjektiks just Süku, mitte linnahalli seal kusagil Roosi tänava lõpus, kus massid oleksid saanud jälgida surematuid Tartu korvpallikoondise pallipõtsatusi suurel hulgal, ning muul ajal vaadatagu ise, millise suurkontserdiga seda saali sisustada. Õnneks, Tanel, nii ei läinud ning linn on vabanenud ühe kauni, aga rahaneelava tühja rajatise ideest.

Muidugi soovib saadik Tein nüüd kaotatut tasa teha Süku detailplaneeringu aruteludel. Ilmselt pole viimase sõja järgsel perioodil rohkem läbi käsitletud kohta kui see niinimetatud keskpark. Seda juba 1950. aasta planeeringutest alates. Käesoleval aastal toimunud Süku arhitektuurivõistluse väga põhjalikud tingimused olid viimaseks käsitlustest.

Ei kujuta ette, mida võiks järjekordsed ja üsna formaalsed detailplaneeringu eritingimused sinna lisada. Et niipalju puid läheb maha ning niipalju hoonet tuleb juurde.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles