Puhja vesi ei vasta nõuetele, vallavalitsus soovitab vett enne joomist keeta

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Kuressaare joogiveele tehtud analüüsi tulemusena selgus, et kahe kinnistu torustikus esineb kolibakter
Kuressaare joogiveele tehtud analüüsi tulemusena selgus, et kahe kinnistu torustikus esineb kolibakter Foto: Aivar Aotäht / Sakala

AS Emajõe Veevärk andis teada, et Elva vallas asuva Puhja aleviku ühisveevärgi joogivesi ei vasta nõuetele. Vallavalitsus aga unustas inimesi teavitada, ka ei ole kolmapäeva pärastlõunase seisuga organiseeritud veetünne puhta veega, vaid inimestel soovitatakse vesi enne tarvitamist läbi keeta.

AS Emajõe Veevärk andis teada, et 7. novembri seisuga ei vasta Elva vallas Puhja alevikus ühisveevärgi joogivee mikrobioloogilised näitajad kehtestatud nõuetele. «Joogiveepuhastist väljuvas vees leidus kaks kolilaadset bakterit (kolilaadsed bakterid ei põhjusta üldiselt inimeste haigestumist),» teatas veeteenuste pakkuja.

Vee-ettevõte on teavitanud ka terviseametit Puhja aleviku joogivee kvaliteedi muutusest.

Emajõe Veevärk tegeleb põhjuste kõrvaldamisega, alustatud on aleviku joogiveepuhasti ja torustike desinfitseerimist. «Anname veekvaliteedi tulemustest ning muust olulisest infost teada esimesel võimalusel. Seniks, lähtudes üldisest ohutuse printsiibist, soovitatakse Puhja ühisveevärgi tarbijatel (väikelaste ja immuunpuudulikkusega inimeste puhul igasuguse riski vältimiseks) vett enne joogiks või söögivalmistamiseks kasutamist keeta,» seisis ettevõtte teates.

Korteriühistute esindajatel palutakse info edastada kõikidele kortermajade elanikele.

Ehkki Emajõe Veevärk on teate oma kodulehele üles pannud juba teisipäeva õhtul, ei olnud Elva vallavalitsus oma kodulehel vastavat infot edastanud ka kolmapäeva pärastlõunaks.

«Olen hetkel ise Uppsalas ja ei ole meie lehte täna jälginud, kuid ilmselt on siis keegi oma töö jätnud tegemata,» selgitas Elva vallavanem Priit Värv. «Tänan, et sellest teada andsite, katsun sellele kohe lahenduse leida, et ka valla kodulehe kaudu inimesed teavitatud saaksid.»

Vallavanem lisas, et teda teavitati reostusest teisipäeva õhtul ning talle teadaolevalt leiti veeproovist bakterit sedavõrd väikses koguses, et inimestele ei tohiks see ohtlik olla. «Ühest proovist leiti üks või kaks bakterit ehk selle mõju on väga väike. Puhastussüsteemid töötavad ja asja juba lahendatakse. Terviseamet kinnitas mulle, et ohtu tervisele ei ole,» märkis Värv.

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht kommenteeris, et ohtu inimeste tervisele täielikult välistada siiski ei saa. Kuid kuna tegemist ei ole kolibakteri, vaid sellelaadse bakteriga, on riskitegur väiksem kui kolibakteri puhul. «Sellist vett tuleks juua liitrite kaupa, et see inimese tervisele halvasti mõjuks,» ütles ta.

«Üks oletusi on, et katkise kaane tõttu sattus veemahutisse pinnavesi ja seetõttu tekkis reostus,» selgitas Luht. «Reostus mõjutab umbes 900 inimest. Uus proov on juba võetud ja hetkel ootame tulemust, seniks soovitame inimestel kraanivesi enne joomist läbi keeta.»

Elva abivallavanem Kristjan Vilu rääkis, et kolmapäeva pärastlõunase seisuga pole veel tünne puhta joogiveega Emajõe Veevärgilt palutud, aga valmidus selleks on olemas. «Ootame uute analüüside tulemused ära ja siis otsustame, kas veetünne on vaja. Viimati võetud proovid on juba laboris ja iga hetk peaksime vastuse saama, aga kas see juhtub täna või homme, seda ma ei tea,» nentis Vilu kolmapäeva pärastlõunal.

Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein seletas, et kuigi piirmäär on null, ei ohusta väikeses koguses vees leiduv kolilaadne bakter inimeste tervist. «Vastupidi, olen seda meelt, et kui muuta vesi väga steriilseks, siis nõrgeneb ka inimese immuunsüsteem ja võime leida end olukorras, kus juba ühe inimese peeretus lööb teistel kõhud lahti,» kommenteeris ta.

Aruhein lisas, et lähiajal soovitakse terviseameti ning põllumajandus- ja toiduametiga ümarlaua taha istuda ja arutada, kas kuidagi oleks võimalik hoopis piirnorme muuta või neid teisiti tõlgendada ja mitte asjata paanikat tekitada.

«Vee-ettevõtted puhastavad vett palju rohkem kui kunagi varem, aga laborites on hiljuti kasutusele võetud uued proovivõtumetoodikad ning nüüd leitakse veest ka kolilaadseid baktereid,» märkis Emajõe Veevärgi juht. «Need bakterid on aga looduses täiesti normaalsed. Ütleme nii, et kui käega põske sügada ja sama käega võileiba süüa, siis sedasi jõuab neid baktereid organismi oluliselt rohkem kui joogiveega. Kolilaadseid baktereid võib leida ka nõudekuivatusrestilt ja käterätikutest.»

Aruhein tõdes, et immuunpuudulikkusega inimestel ja sülelastel võivad kõnealused bakterid tervist mõjutada, mistõttu teavitati ka avalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles