Lahkus korvpallitreener Jüri Neissaar

Tartu Postimees
Copy
Korvpallitreener Jüri Neissaar.
Korvpallitreener Jüri Neissaar. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Pühapäeval, isadepäeval, lahkus meie hulgast tükike Tartu korvpalli. Lahkus treener Jüri Neissaar, kes kahtlemata oli nüüdisaja Tartu korvpalli eestvedaja ning üks nurgakividest. Ta lahkus 65-aastasena, olles just teel oma järjekordsele treeningule, kirjutab järelhüüdes Tartu ja Eesti korvpallisõprade nimel Tanel Tein.

Jüri Neissaare käe alt on Tartus üles kasvanud palju põlvkondi korvpallureid, kellest nii mõnigi veel siiani platsil müttab. Müttavad edasi ka treeneripingil, kandmas endas oma kunagise treeneri Jüri Neissaare kirge, pühendumust ja armastust spordi, eelkõige korvpalli vastu.

Jüri Neissaar sündis 6. jaanuaril 1958. aastal Räpinas, lõpetas 1977. aastal spordiinternaatkooli ja 1981. aastal Tartu riiklikus ülikoolis kehakultuuriteaduskonna.

Korvpalli hakkas ta mängima Võrus Raivo Aljaste õpilasena. Ta on olnud Eesti noortemeistreid, kuulunud Eesti noortekoondisse ja 1975–1976 Kalevi duubelkoosseisu.

Treenerina alustas ta tööd 1979. aastal. Algul Tartu korvpallikoolis, edasi korvpalliklubis Taba-89 ja hiljem Tartu Kalevi spordikoolis, kus võitis oma kasvandikega auhinnakohti noorte meistri- ja karikavõistlustel. Aastatel 2000–2003 oli ta TÜ/Delta (aastast 2001 TÜ/Rock) meeskonna peatreener. Tema juhendatud meeskonnad jõudsid mitu korda Eestis poodiumile: Eesti meistrivõistlustel 1992 sai hõbeda Asto, 1996 hõbeda ja 1997 pronksi korvpalliklubi Tartu, 2001 tuli meistriks TÜ/Delta, 2002 karikavõitjaks ja meistriks ning 2003 pronksile Rock (TÜ/Rock), 2008 pronksile BC Fausto. 2001. aasta Euroopa meistrivõistlustel oli ta Eesti koondise abitreener.

Jüri Neissaar ​oli tohutu spordifänn. Teda paelus mitte ainult korvpall, vaid ka teised spordialad. Tundus, et üks tema lemmikuid oli tennis. Kui Jüriga kohtusime, küsis ta alati, kas seda või teist tennisematši nägid. Ei näinud, pidin vastama, kuna Jürkat – nii teda kutsuti – oli keeruline spordi vaatamises ja teadmises üle trumbata. Teadmised spordist viisid teda tihti viktoriinidele, kus sageli ka võitja karikas peakohale tõsteti.

Korvpalliseltskondades oma ala üle arutades jõuti tihti Jürini, et kuidas ta omal ajal ... Kes meenutab teda kui mahlaka sõnavaraga karmi treenerit, kes treenerit, kellel olid satsides alati omad lemmikud, aga ka seda, miks keegi piisavalt mänguaega ei saanud ...

Taasiseseisvusaja Tartu korvpalli tõusu ühe peaarhitektina (koos Tõnu Lusti, Paavo Russaku ja Teet Lauriga) jäävad Jüri Neissaart meenutama väga paljud tema kasvandikud, paljudele neist oli Jüri spordisaalis ka isa eest. Jäävad meenutama korvpallifännid ning endised kolleegid, aga eelkõige tema spordilembene perekond. Puhka rahus, Jüri!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles