Metsateadlane: puhkemetsa eesmärk ei saa olla maksimaalne tulu

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Metsateadlane Raul Rosenvald Karuaseme metsas Tiksoja risti lähedal, kus ta käis 1990. aastate alguses palju kolamas. Tema sõnul olid seal kandis siis valdavad vanad metsad, nüüd on ülekaalus noored metsad ning vanemad majandusmetsad on RMK plaaninud lageraiesse.
Metsateadlane Raul Rosenvald Karuaseme metsas Tiksoja risti lähedal, kus ta käis 1990. aastate alguses palju kolamas. Tema sõnul olid seal kandis siis valdavad vanad metsad, nüüd on ülekaalus noored metsad ning vanemad majandusmetsad on RMK plaaninud lageraiesse. Foto: Margus Ansu

Ligi 600 hektaril laiuvate Tähtvere puhkemetsade majandamise kava näeb ette 18 hektarit lageraieid ning teist sama palju harvendusraieid. Tartu ülikooli säästliku metsanduse teadur Raul Rosenvald leiab, et nende riigile kuuluvate puhkemetsade majandamisel võiks rohkem rakendada püsimetsanduse võtteid, mis annab küll vähem majanduslikku tulu, kuid aitab hoida puhkeväärtust.

Tähtvere puhkemets tähendab paljudele väikest parkimisplatsi Tiksoja ristmiku lähedal, kuid see on vaid killuke kogu sellest suurest alast. Teie kodu on ka Tähtvere metsas. Mis mets see on?

Mina elan Tiksoja matkaraja lähedal. Seda võin küll öelda, et see mets on puhkemetsana aktiivses kasutuses – jooksjaid, koeraga jalutajaid, marjulisi ja seenelisi on rohkelt. Kui meie jalutamas käime, näeme ühel ringil palju inimesi, ka väljaspool matkarada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles