In memoriam Suri Vanemuises muusikateed alustanud Estonia teatri ooperisolist ja laulupedagoog Ivo Kuusk

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Ivo Kuusk.
Ivo Kuusk. Foto: Harri Rospu

Täna lahkus meie hulgast Tartumaal sündinud, õppinud ja töötanud legendaarne laulja, ka Estonia teatri kauaaegne ooperisolist ja laulupedagoog Ivo Kuusk, teatas rahvusooper Estonia.

Ivo Kuusk sündis 8. augustil 1937 Tartumaal Kongutas ning muusikateed alustas ta ülikoolilinnas.

Ivo Kuusk lõpetas 1962. aastal Rudolf Jõksi klassis Tartu muusikakooli ja 1967. aastal Tallinna riikliku konservatooriumi Viktor Gurjevi klassis. Aastatel 1973–1974 täiendas Kuusk end Moskvas Gnessinite-nimelise muusikapedagoogika instituudi assistentuuris, kus teda juhendas Gennadi Aden.

Lauljateed alustas Ivo Kuusk aastatel 1959–1962 Vanemuise ooperikoori ridades, aastatel 1967–1978 oli sama teatri solist. Aastatel 1962–1963 laulis Ivo Kuusk Eesti riiklikus meeskooris ning 1963–1967 ja 1978–2006 oli ta rahvusooper Estonia solist.

Estonia teatri ühe juhtiva esitenorina kandis Ivo Kuusk aastaid enda õlul suurt osa teatri mahukast repertuaarist. Ta andis oma pehme ja sametiselt kauni tenorihäälega väga tundliku varjundi kõigile osatäitmistele nii ooperites kui ka operettides.

Tema säravasse rollinimistusse kuulub üle 60 osatäitmise, sealhulgas Tamino (Mozarti «Võluflööt»), Pinkerton (Puccini «Madama Butterfly»), Lenski (Tšaikovski «Jevgeni Onegin»), Alfredo (Verdi «Traviata»), Faust (Gounod’ «Faust»), Cavaradossi (Puccini «Tosca»), Don José (Bizet’ «Carmen»), Edgardo (Donizetti «Lucia di Lammermoor»), Nemorino (Donizetti «Armujook»), Tom Rakewell (Stravinski «Elupõletaja tähelend»), Vaudemont (Tšaikovski «Jolanthe»), Erik (Wagneri «Lendav Hollandlane»), Jonas Kempe (Tubina «Reigi õpetaja»), Rodolfo (Puccini «Boheem»), Don Carlo (Verdi «Don Carlo»), Othello (Verdi «Othello»).

Ivo Kuusk esines ka kammerlauljana nii kodumaal kui ka välisriikides, soleeris vokaalsuurvormides ja tegutses lavastajana.

Pedagoogina tegutses Ivo Kuusk Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis ning Eesti muusika- ja teatriakadeemias. Tema õpilaste seast võiks esile tõsta sellised nimed nagu Riina Airenne, Uku Joller, Vello Jürna, Aare Saal, Lauri Vasar, Ain Anger, Aile Asszonyi.

«Jääme Ivo Kuuske mäletama kui anderikast kolleegi ning avaldame sügavat kaastunnet kõigile lähedastele,» märgiti rahvusooper Estonia teates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles