Ülikooliga lõpparve teinud majandusteadlane Raul Eamets alustas tööd Bigbankis

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Raul Eamets.
Raul Eamets. Foto: Margus Ansu/Tartu PM/Scanpix Baltics

Tartu ülikooli endise sotsiaalteaduste dekaani Raul Eametsa tööleping kõrgkooliga lõppes ning ta alustas sellest nädalast tööd Bigbanki vast loodud ametikohal peaökonomistina. Sama panga nõukokku on ta kuulunud aastaid, mis põhjustas ülikoolis töötades peaaegu ka korruptsiooniolukorra.

Pank lõi uue ametikoha tegevuse ja teenuste valiku laienemise tõttu. Bigbanki juhatuse esimees Martin Länts sõnas, et pank plaanib lähiaastatel järk-järgult veelgi laiendada igapäevapanganduse teenuste pakkumist ning selle kasvu juhtimiseks on vaja põhjalikumalt tegeleda makromajanduse monitoorimise, analüüsi ja prognoosimisega.

«Raul Eamets on makrovaldkonnas üks Eesti kogenenumaid ja autoriteetsemaid majandusteadlasi, kel varasema Bigbanki nõukogu liikmena on ka hea ülevaade panga hetkeseisust ja meie tulevikusuundadest,» selgitas Länts Eametsa ametisse määramist.

Raul Eametsa sõnul on uus ametikoht Bigbanki peaökonomistina loogiliseks jätkuks tema senisele aastatepikkusele tööle Tartu ülikooli majandusteaduskonna professori ja sotsiaalteaduste valdkonna dekaanina ning tegevusele Eesti eelarvenõukogu esimehena. «Palgatöö osas keeran selle sammuga elus uue lehekülje ning on tore, et ka uues ametis saan jätkata aktiivset kaasarääkimist Eesti majanduse olukorra mõtestamisel ning tulevikuarengute analüüsil,» ütles ta.

Eametsa tööülesannete hulka kuulub makroülevaadete tegemine, makroprognooside sisendi andmine panga finantsplaanide ja stressitestide tegemisel ning panga juhtkonna nõustamine panga strateegia kujundamisel.

Varasem seotus pangaga

Tartu ülikool hoidis aastate eest ära Raul Eametsaga seotud võimaliku korruptsiooniolukorra, kui jättis sõlmimata rendilepingu hoones, mille omandas läbirääkimiste kestel Bigbank, Eametsa uus töökoht.

Nimelt asus Tartu ülikool 2019. aastal otsima rendiruume õigusteaduskonna Tallinna esindusele, objektide seast jäi lõpuks valituks Narva maantee 11 kinnistu, kuid läbirääkimiste lõpul 2020. aasta oktoobris vahetus ootamatult hoone omanik, kui KEK Arendus müüs selle Bigbanki tütarettevõttele Rüütli Majad, vahendas ERR augustis.

Seda seetõttu, et enne lepingu sõlmimist selgus, et kuna Raul Eamets oli sotsiaalteaduste valdkonna dekaanina ka Bigbanki nõukogu liige, oli ülikoolil seotus Bigbankiga, mida olla ei saa.

Ülikool lõpetas tollal läbirääkimised lepingut sõlmimata ning rektor Toomas Asser ütles, et kuna Eamets sai kolm aastat tagasi oma eksimusest aru, piirdus olukord vestlusega.

Sellegipoolest sõnas Eamets augusti lõpul, et peab olukorda ülikooli rünnakuks, ning teatas ERRile, et kavatseb dekaani ametikohalt tagasi astuda. Tema tööleping Tartu ülikooliga lõppes 12. novembril ning Bigbankis alustas ta tööd päeva hiljem. Ka jätkab ta seal nõukogu liikmena.

Bigbank on Eesti kapitalil põhinev era- ja äriklientide laenudele ja hoiustele keskendunud pank, millel on lisaks tegevusele Eestis filiaal Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Bulgaarias ning mis pakub piiriülese teenusena oma tooteid ka Austrias, Saksamaal ja Hollandis. Bigbanki bilansimaht ületab kaht miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles