Päästeamet kontrollib kodudes suitsu- ja vingugaasianduri olemasolu

Tartu Postimees
Copy
Vinguandur. Pilt on illustreeriv.
Vinguandur. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Järgmisel nädalal, 13.–17. novembrini kontrollib päästeamet Eesti kodudes kohustusliku suitsu- ja vingugaasianduri olemasolu.

Suitsuandur on juba 14 aastat kohustuslik, kuid päästeameti hoonetulekahjude analüüsi põhjal puudub see paljudes kodudes. Sama kehtib ka tahke- ja gaasikütteseadmetega hoonetes kohustusliku vingugaasianduri kohta.

Tuleb tähele panna, et suitsu- ja vingugaasiandurite tagumisele küljele on märgitud kuupäev, millest alates anduri eluiga lõpeb. Üldjuhul vajavad 10 aasta vanused andurid väljavahetamist. Ka häireseadme tühjenevad patareid tuleb kohe välja vahetada. Selle vajadusest annab andur märku üksikute piiksudega.

Sel aastal on tulekahjudes hukkunud 33 inimest, neist viimased viis alates 21. oktoobrist toimunud eluhoonetulekahjudes Lõuna-Eestis – Valga-, Tartu-, Viljandi-, Võru- ja Põlvamaal. Suitsuandur puudus neljal juhtumil, ühel juhul oli andur pandud kapi peale, kus sellest aga kasu ei olnud.

Päästeamet meenutab elutähtsa seadme vajalikkust laialdase kontrollkäiguga. Suur on tõenäosus, et ka teie koju satuvad päästjad ja inspektorid, et veenduda suitsuanduri olemasolus, õiges paigalduses ja töökorrasolekus.

Töökorras suitsuanduri puudumise korral võib päästetöötaja süüdlast lühimenetluse korras trahvida 40 euroga.

Rohkem infot suitsuanduri kasutamise kohta leiad veebilehelt Kodu Tuleohutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles