Eesti Rahva Muuseum võõrustab peagi tattoo-kunstnikke

Tartu Postimees
Copy
Tätoveerimine.
Tätoveerimine. Foto: Urmas Luik

11. novembril toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis järjekordne Street Mirror Expo elustiilimess, mille fookuses on tattoo-kunst. Muu hulgas korraldatakse selle käigus ka tätoveerimisvõistlus. 

Messil on esindatud parimad stuudiod ja tegijad ning külastajatel on võimalik tutvuda laiemalt kõigega, mis teemaga haakub. Lisaks toimub messi raames tätoveerimisvõistlus, kus oma töid toovad lavale nii kohalikud kui naaberriikide parimad tätoveerijad. 

Tiitleid jagatakse 13 kategoorias: sleeve, realism, suurteos, hullus, ornamental, cover up, vana kool, black'n'grey, uus kool, graafiline, värvikasutus. Auhinna saavad ka kohapeal loodav päeva parim tattoo ja ERMi erikategooria, parim rahvus-tattoo.  

Küsimusele, kui palju kunstiteoseid üha päeva jooksul nahale «nõelutakse», vastas Street Mirror Expo peakorraldaja Eero Soomere, et sadu. Kunstnike, kes tätoveerimiskultuuri ja selle kunstilist väärtust tutvustavad, tuleb tema sõnul ligi 80.

Eesti Rahva Muuseumis on praegu avatud ka näitus «Õige keha, vale keha?», mille teemadega Street Mirror Expo korraldaja hinnangul hästi haakub. Näitus räägib sellest, et «õige» ja «vale» tähendused on ühiskonnas kokkuleppelised. Arusaamad sellest, mis on ilus, mis loomulik, mis ebaloomulik, erineb kultuuriti ja muutub ajas.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Kertu Saks sõnas, et kuna muuseumis võõrustatakse palju kogukondi, on neilt ka küllalt õppida ja tänu sellele võimalik teha kõrgel tasemel näitusi.

«Tätoveerimiskunsti on tuntud aastatuhandeid ning keha on kasutatud lõuendina nii sõnumi edastamise, kaitsemaagia kui ka lihtsalt ilu loomise eesmärgil. Tätoveerimiskunstile pühendatud sündmuse võõrustamine ERMis annab sisendit nii me kehateemalisele näitusele kui ka 2024 jaanuarist avatavale öökultuuri näitusele «Kellele kuulub öö»,» rääkis Saks.

Street Mirror Expo raames toimub lisaks tätoveerimise töötubadele ja võistlusele ka vestlusring «Kehamuutmistehnikad», mida juhivad näituse «Õige keha, vale keha?» kuraatorid Katrin Alekand ja Oskar Poll. Vestlusring pakub võimaluse arutleda teemadel, milline keha on olnud sünnis ja milline mitte; milliseid kehi on peetud ärritavateks ja kus on jooksnud provokatiivsuse piir. 

Esimene Street Mirror Expo toimus aastal 2010 klubis Rock Cafe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles