Kohvikus sai muu hulgas vaimse tervise nõu küsida

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Vabatahtlikku tunneb kohvikus ära valge T-särgiga, millel kirjas «Olen olemas» ning samuti laul olevate märkmike ning täringu abil.
Vabatahtlikku tunneb kohvikus ära valge T-särgiga, millel kirjas «Olen olemas» ning samuti laul olevate märkmike ning täringu abil. Foto: Josefine Vaher-Vahter

Laupäeval ootasid vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud Tartus Riia tänava Reval Cafés inimesi vaimse tervise kohvikusse, kus neil oli võimalus konfidentsiaalselt ning tasuta nõu küsida. Jaanuaris hoo sisse saanud Peaasi.ee projekt jätkub ka edaspidi iga kuu viimasel laupäeval.

Vaimse tervise kohvikut ei peetud Tartus esimest korda, vaid seda on Reval Cafés korraldatud jaanuari lõpust saati iga kuu viimasel laupäeval. Nii jätkub see projektijuht Sandra Liivi sõnul ka edaspidi. Et spetsialistide ootejärjekorrad on pikad ning inimesed ei peaks abini jõudmist liiga kaua ootama, saabki vaimse tervise esmaabi andja olla elupäästev vahelüli.

Laupäeval oli kohvikus kaks vabatahtlikku, kelle tundis ära valge T-särgi järgi, millel on kiri «olen olemas». Nad on omandanud toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid Peaasi.ee vaimse tervise esmaabi koolitusel.

Külastajatele piiranguid või nõudmisi ei olnud ning vabatahtlikelt võis nõu küsida mõnele konkreetsele murele või soovi korral rääkida ka pikemalt.

Vaimse tervise kohvikut ei peeta ainult Tartus, vaid ka Tallinnas, Pärnus ja Viljandis.

Huvi kohvikute vastu on Liivi sõnutsi suur, mistõttu loodab Peaasi.ee tulevikus neid koraldada ka mujal. Näiteks on huvi tundnud Saaremaa, Ruhnu, Põlva ja Võru elanikud. Ent kindlasti jätkuvad kohvikud edaspidi ka Tartus, kinnitas Liiv. Ühtlasi on vaimse tervise kohvikud osa Tartu 2024 programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles