Vanemuise kontserdimaja uus juht soovib liita erinevad kunstiliigid

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Sander Tamm on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal.
Sander Tamm on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal. Foto: Rasmus Kull

Eesti Kontserdi hallatavat Vanemuise kontserdimaja asub alates esmaspäevast, 30. oktoobrist juhtima 31-aastane Sander Tamm, kelle varasem tööelu on samuti olnud tihedalt seotud muusikaga.

Eesti Kontserdi juhi Kertu Orro sõnul otsiti Vanemuise kontserdimajale juhti, kes tunneks väga hästi Tartu ja laiemalt ka Lõuna-Eesti muusikaelu, publiku ootusi ja piirkonna kultuurilisi võimalusi ning kel oleks ka teadmisi strateegilise juhtimise vallast.

«Sandri puhul jäi silma see, et temas on kõik omadused, mida kontserdimaja juht vajab. Tema kogemused ja teadmised muusika vallas on rikkalikult mitmekülgsed ning lisaks muusikale kuuluvad tema hariduslikku pagasisse ka kultuurikorraldus ja strateegiline juhtimine,» ütles Orro. «Sandris on koos kultuurielu juhtimiseks vajalikud teoreetilised ja praktilised oskused ning teadmised, mis koos siira sooviga edendada Lõuna-Eesti kultuurielu moodustavad väga hea terviku.»

Sander Tamm on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal. Tal on magistrikraad kultuurikorralduses ning strateegilises juhtimises. Tamm on juhtinud mitmeid koore ja orkestreid, olnud Tartu I muusikakooli õppealajuhataja ning praegu on ta Tartu 2024 laulupeo «Õnn ja rõõm» peakorraldaja.

«Esimene eesmärk on kultuuriasutuse tulemuslik juhtimine – vaadata otsa sellele, kuidas rahast teha kultuuri ja kultuurist teha raha. Kindlasti soovin võimendada Tartu kauneid kontserdipaiku, nii tuntuid kui ka neid, mis on hetkel veel tundmatud,» rääkis värskelt juhiametisse nimetatud Sander Tamm.

Tamm märkis, et ta unistab žanriülestest projektidest, kus oleks lõimitud vähemalt kaks kunstiliiki. «Olgu see siis audio-visuaal või visuaal pluss muusika, sõna ja muusika, või näiteks mood ja muusika. Ehk selliseid põnevaid lahendusi, mis pakuksid avastamisrõõmu ja mõtlemisainet erinevast sihtgrupist inimestele.»

Niisamuti soovib uus juht teha koostööd haridusasutustega, sest Tartus on muusika- ja kunstikoole omajagu. Näiteks Tartu I muusikakoolist võtab uus juht kaasa teadmise, et võti publiku südametesse peitub just põnevates koostööprojektides. «Võib-olla oleks huvitav esinetajega minna kuhugi söögikohta või tuua hoopis toit muusika juurde, sest Eestis ei ole kuigipalju võimalusi elava muusika seltsis einestada.»

Ehkki Eesti majanduses on praegu üsna turbulentsed ajad, ei muretse kontserdimaja uus juht üleliia saalide täitumuse pärast. «Usun, et täitumus ei sõltu ainult publiku rahakotist. Ega inimestel raha otsas ole, vaid seda kulutatakse hoolikamalt, ning küsimus on selles, milliseid valikuid peame kavas tegema. Kuid kui väike äng on sees, siis see inspireerib leidma uusi ja loovaid lahendusi,» leiab ta. Ametlikult asub Tamm ametisse esmaspäevast ja siis saab ta ka täpsema ülevaate kontserdimaja rahaasjadest.

Juba mõnda aega on tartlasi pahandanud Vanemuise kontserdimaja juures parkivad autod, mis pahatihti on hõivanud jalgratturitele mõeldud raja. «Kuna ma alustan ametlikult alles esmaspäeval, siis ei ole ma jõudnud veel majas töötavate inimestega kohtuda, et selletaolisi asju arutada. Aga kui see on tõesti pikka aega probleemiks olnud, siis tuleb sellele igal juhul lahendus leida,» lubas Tamm.

Ta lisas, et on tänulik usalduse eest asuda juhtima väärikat Vanemuise kontserdimaja, mis on väga armastatud kontserdi- ja konverentsikeskus. Koht, kus lisaks kaunile muusikale leiavad hea kõla- ja kasvupinna ka targad mõtted ning rikkalikud teadmised. «Olla Eesti suurima kontserdikorraldaja meeskonnas on auasi.»

Tamm soovib anda panuse, et Vanemuise kontserdimaja hoiaks ja kasvataks oma publikut, kes on juhi hinnangul kontserdimaja kõige suurem koostööpartner. Ka tuleb leida paremaid võimalusi, kuidas erivajadustega inimesed saaksid osaleda kultuuriloomes ja kultuuri tarbimises.

Kertu Orro tänab Vanemuise kontserdimaja kauaaegset juhti Kulvo Tamrat ning tunneb heameelt, et väärika kontserdimaja juhtimine läheb usaldusväärsetesse ja hoolivatesse kätesse. «Minu sügav kummardus ning tänu kuuluvad Kulvo Tamrale, kes on panustanud väga kaua ja väga tulemuslikult Vanemuise kontserdimaja tegevusse,» ütles Orro.

Vanemuise kontserdimaja on olnud Eesti Kontserdi pereliige 25 aastat. Kogu selle veerandsaja aasta jooksul on Orro sõnutsi just Vanemuise kontserdimaja seisnud selle eest, et Lõuna-Eesti publiku ette jõuaks suurepärane muusika ning kontserdielamused oleksid täiuslikud. «Selle ajaga on kontserdimajast saanud Lõuna-Eesti muusikaelu lipulaev ning ka uue juhi käe all jätkab ta kultuurivaldkonna edendamist kindlal suunal.»

Vanemuise kontserdimaja avati pidulikult 1998. aasta 6. novembril ning sellest on kujunenud Lõuna-Eesti muusikaelu kodu. Lisaks kontserditegevusele pakub kontserdimaja teisigi võimalusi. Saali tehnilised lahendused võimaldavad kohandada akadeemilise kontserdisaali popkontserdi toimumispaigaks, aga ka balli- ja banketisaaliks või konverentsiruumiks. Seega on Vanemuise kontserdimaja pakutavad elamusvõimalused väga mitmekülgsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles