GALERII Linnaraamatukogus on näitusele sätitud poolsada kartulisorti

Copy

Sel nädalal saab linnaraamatukogus tutvuda nii kodu- kui ka välismaiste kartulisortidega. Esindatud on näiteks «Jõgeva kollane» ja friikartulite tegemisel kasutatav «Up to date».

Raamatukogu hoidja ja näituse kokkupanija Tiina Lutteri sõnul tuli näituse idee sellest, et kartulisorte on palju rohkem, kui neid laiemalt tuntakse.

Tutvuda saab umbes 50 sordiga, mis on kasvatatud Jõgeval maaelu teadmuskeskuses ja Järvamaal Rebase talus. Näitusel on esindatud suur osa Jõgeval aretatud kartulisorte.

Näiteks 1934. aastal Julius Aamisepa aretatud «Kalev» või 1953. aastal aretatud Eesti esimene hübriidsort «Sulev». «Sulevit» on kasvatatud läbi aegade kõige suuremal pinnal nii Eestis kui ka omaaegsetes teistes liiduvabariikides. Kõige noorem väljapandud Eesti sort on «Tiina».

Lisaks kodumaistele kartulitele on näitusele pandud ka pärandsorte Soomest, Saksamaalt, Austriast ja Uus-Meremaalt. Kuigi tavaliselt on kartul seest kollane ning koor võib olla punakam või kollakam, saab näitusel näha ka värvilisi kartuleid.

25. oktoobril toimub raamatukogu 4. korruse saalis ka temaatiline loeng «Üllatusi täis kartul». Terje Tähtjärv maaelu teadmuskeskusest tutvustab kartulisorte, räägib kartuli kasvatamisest ja kahjuritest.

Linnaraamatukogu lasteosakonnas tuleb ka mitmeid koolivaheaja üritusi, mis on seotud kartuli ja köögiviljadega. Loetakse köögiviljalugusid, meisterdatakse, mängitakse ja tehakse kartulitrükki. Lapsed ja nende vanemad on koolivaheajal, 23.–27. oktoobrini oodatud kell 12–14.30 lasteosakonnas «kartuliretkele». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles