President Alar Karis: me ei tohi muutuda ükskõikseks oma hõimuvellede saatuse suhtes

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis hõimupäeval ERMis.
President Alar Karis hõimupäeval ERMis. Foto: Arp Karm/ERM

Hõimupäeval Eesti Rahva Muuseumis kõneles president Alar Karis sellest, miks me ei tohi oma muude murede all muutuda ükskõikseks soome-ugri hõimuvendade saatuse suhtes. «Ka meie suhtes ei oldud keerulistel aegadel ükskõiksed. Osavõtlikkus, tugi ja mõistmine aitab rahvastel kesta ja areneda,» sõnas riigipea.

Oktoobrikuu kolmandal laupäeval tähistatakse Eestis hõimupäeva ja heisatakse riigilipud. Selle aasta hõimupäevade teema on julgus, mis viitab keerulistele aegadele ja julgusele endaks jääda.

Soome-ugri suhtevõrgustik on see, mis saab alati abiks olla, ükskõik, mis meiega ka ei juhtuks. Riigipea sõnul on rasketel aegadel aidanud rohtu otsida just hõimuliikumine, mis toetab keelt ja kultuuri otsekui ilmapuud, ja laseb ühel rahval püsima jääda.

Hõimupäeval ERMis.
Hõimupäeval ERMis. Foto: Arp Karm / ERM

Riigipea sõnul peab hõimutööd tegema mitmel tasandil. Suurelt Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni kaudu ning julgelt kasutades hõimukeelte ja -rahvaste kestmise tarbeks alanud põliskeelte kümnendit. Kuid hõimutööd saab teha ka igaüks, kel soomeugri südames, oma isiklikul tasandil hõimlastega sidet hoides.

Soome-ugri hõimurahvad on pika ajaloo jooksul ka varemalt üle elanud aegu, kui kõik paistab olevat justkui pimedal tupikteel.

«Praegugi näeme, kuidas Venemaa saadab meie hõimurahvaste esindajad surema sõtta, milles Ukraina võitleb enda vabaduse eest,» kõneles president. «Kõlav propaganda lämmatab väikerahvad. Ja selle poliitika refrääniks on saanud nende keelte avalikust ruumist välja surumine ja neile vaid festivalidel kaunistuse rolli jätmine. Kavakindlalt püütakse väikeste rahvaste omakeelne kultuur asendada üha enam venekeelsega.»

Hõimupäeval ERMis.
Hõimupäeval ERMis. Foto: Arp Karm / ERM

Eesti presidendi sõnul püsib selle kõige taustal ka julm teadmine, et sajandi lõpuks võib kaduda, hääbuda ja lahustuda veerand maailma praegu veel räägitavatest keeltest ehk veerand maailma rahvastest. «Keeruline aeg ei tohi meid siiski heidutada, murega käib alati kaasas lootus,» leidis president Karis ning lisas, et lootusega täidetud vaim on tugevam ükskõik millistest raskustest.

Hõimupäevade pärimusmuusika kontsert ERMi Hurda saalis kandis samuti pealkirja «Julgus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles