TARK TARTU Teine kuup täitis oma missiooni liigagi agaralt

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
ESTCube-2 tiim Kourou kosmosekeskuses. Ees lamab Tartu observatooriumi direktor Antti Tamm. Tema taga on tarkvarainsener Kirill Anohin (vasakult), elektroonikainsener Karl Mattias Moor, mehaanikainsener Sergei Kuzmin, süsteemiinsener Janis Dalbinš, elektroonikainsener Michelle Lukken, projektijuht Hans Teras, tarkvarainsener Laur Edvard Lindmaa, tagapool missioonijuhtimise arendaja Kevin Wirth, eespool juhtiv süsteemiinsener Kristo Allaje.
ESTCube-2 tiim Kourou kosmosekeskuses. Ees lamab Tartu observatooriumi direktor Antti Tamm. Tema taga on tarkvarainsener Kirill Anohin (vasakult), elektroonikainsener Karl Mattias Moor, mehaanikainsener Sergei Kuzmin, süsteemiinsener Janis Dalbinš, elektroonikainsener Michelle Lukken, projektijuht Hans Teras, tarkvarainsener Laur Edvard Lindmaa, tagapool missioonijuhtimise arendaja Kevin Wirth, eespool juhtiv süsteemiinsener Kristo Allaje. Foto: Erakogu

Mis on EST­Cube-2 tiimiliikmete siseringi kõige mustem nali praegu? See, et tudengite kuupsatelliit täitis oma missiooni peamise eesmärgi!

Mismoodi siis!?

Kuupsatelliidi kõige väärtuslikum teaduslik last oli teatavasti plasmapidur, mille ülesanne oli missiooni lõppemise järel satelliit Maa atmosfääri tuua ja see ohutult ära põletada. «ESTCube-2 täitis selle missiooni üliagaral viisil,» leiab tiimi juhtiv süsteemiinsener Kristo Allaje ja toob lagedale kolm postulaati.

Need on siin. EST­Cube-2 oli kanderaketis ja startis sellega kosmose poole – tõsi. ESTCube-2 jõudis raketiga kosmosesse, mis sest, et viibis seal ainult veidi aega – ka õige. Pardal oleva plasmapiduri asemel otsustas ESTCube-2 oma orbiidi langetamiseks kasutada Vega raketti – paraku samuti tõsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles