Eesti Rahva Muuseum kutsub arutlema keele ja meelsuse üle

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Vestlusringi juhib Urmas Vaino.
Vestlusringi juhib Urmas Vaino. Foto: Anu Ansu

Eesti Rahva Muuseum (ERM) kutsub järgmisel teisipäeval, 24. oktoobril algusega kell 16 kaasa rääkima ümarlaud-saates «Võime rääkida». Arutelul ERMi Hurda saalis uuritakse Urmas Vaino juhtimisel, kas keel muudab meelt. Kõik huvilised on oodatud saatepublikusse.

ERMi kogukonnasuhete koordinaatorite Aivi Rossi ja Terje Anepaio sõnutsi tõukub ümarlaua teema ühelt poolt ERMi kui kogu Eestis elava rahva muuseumi identiteedist. Teisalt mitmese kultuuritaustaga elanikele eesti kultuuri lühikursuse korraldamise kogemusest aastatel 2018–2022.

Kursuse läbinute hulgas oli nii eesti, vene kui ka inglise emakeelega inimesi, sealhulgas nii pikaaegseid Eesti elanikke, äsja õppima või tööle asunuid kui ka sõjapõgenikke. «Interaktiivse kursuse korraldajatena olime tihti kuulaja rollis ning märkasime, et muukeelsetel inimestel on küll soov Eesti ajaloo üle arutleda, kuid sageli saab tagasihoidlik keeleoskus takistuseks. Kardetakse kasutada «õiget» keelt valesti,» selgitas Aivi Ross.

2021. aasta rahvaloenduse andmetel elab Eestis 211 rahvust ja räägitakse 243 erinevat emakeelt ja siin tegutseb ligi 300 eri rahvust esindavat rahvakultuuriseltsi. Kõigis neis kogukondades on inimesi, kes mitte kunagi või ka mitte lähimatel aastatel ei saa selgeks eesti keelt sellisel tasemel, et ühiskonnas toimuvast valdavalt eestikeelses keeleruumis aru saada.

Ümarlauajagavad oma mõtteid Tartu ülikooli slavistika kateedri emeriitprofessorid Irina Külmoja ja Ljubov Kisseljova, arhitektuuriajaloolane Carl-Dag Lige, Tartu ülikooli Eesti ja võrdleva rahvaluule kaasprofessor folklorist Elo-Hanna Seljamaa ning kirjanik, filmirežissöör, õppejõud ja ajakirjanik Katrin Laur. Arutelu juhib Urmas Vaino.

«Ümarlauas uurimegi, kuidas neid kogukondi kaasata ja toetada, millisel viisil jõuda ühisele meelele ja meelsusele ning milline roll on selles suhtluses üksikisikul, muuseumil, rahval,» ütles vestlusringi juht Urmas Vaino.

Tunniajasele diskussioonile järgneb kell 17 avatud arutelu koos publikuga. Nii ümarlaua kui ka publiku arutelu salvestatakse ning sellest valmib samanimeline venekeelsete subtiitritega saade, mida on võimalik hiljem järelvaadata. 

Osalemine on vabatahtliku annetusega Ukraina laste raamatuklubi Kolo tegevuse toetuseks. Oma osalusest palub ERM enne kindlasti teada anda muuseumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles