Tartlased kavandavad turvakontrolli valdkonnas maailmarevolutsiooni

Kristofer Seema
, reporter
Copy
GScani kaasasutaja Madis Kiisk hoiab käes turvaskanneri mudelit, mis neil inspiratsiooniks kontorilaual seisab.
GScani kaasasutaja Madis Kiisk hoiab käes turvaskanneri mudelit, mis neil inspiratsiooniks kontorilaual seisab. Foto: Sille Annuk

Tõrvandi tehnopargis tegutseva tehnoloogiaettevõtte GScan peamine eesmärk on töötada välja turvaskanner, mis oleks mitu korda täpsem ja kiirem ehk kokkuvõttes turvalisem kui praegu üle maailma kasutusel olevad röntgeniseadmed.

Müüontomograafial ehk looduslikul atmosfäärikiirgusel põhineval tehnoloogial on potentsiaali tungida tulevikus laialt nii tööstusse, meditsiini, lennujaamadesse kui ka piirikontrolli.

GScani kaasasutaja Madis Kiisk ütleb, et kuigi inimestele on jäänud mulje, et näiteks lennujaamades kasutusel olevad röntgenskannerid on väga tõhusad, räägivad uuringud pisut teist keelt. «USAs on tehtud uuringuid, kus testkohvrisse pannakse revolvreid ja lõhkeaineid. Tegelikult läheb selline ese röntgenskannerist läbi pea 80 protsendil juhtudest – turvatöötajad ei leia ohtlikke esemeid. Selles mõttes on lihtne uudse lahendusega turule tulla, kui olemasoleva tehnoloogia näitajad on nii kehvad,» tõdeb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles