Liidia Laaneoja jõulupakke enam kokku ei sea

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Selline nägi Liidia Laaneoja köök välja igal aastal enne jõule, kui ühenduse Halastus pidu oli ukse ees. 
Selline nägi Liidia Laaneoja köök välja igal aastal enne jõule, kui ühenduse Halastus pidu oli ukse ees. Foto: Margus Ansu

Eakate inimeste ühingu Halastus juhil Liidia Laaneojal ei õnnestunud elada saja-aastaseks, nagu ta väga oleks soovinud. Ta suri 9. oktoobril oma kodus Tartus Hurda tänavas.

Ometi läks tal hästi, sest halveneva tervise kiuste pidas ta suvel 90 aasta juubelit ning napilt kuu aja eest, 22. septembril jõudis ta ka ühingu Halastus 30. aastapäeva Tähtvere päevakeskuses tähistada. See oli rõõmus päev.

Seisis teiste eest

Tartu puuetega inimeste koja juhi Senta-Ellinor Michelsoni sõnul on Liidia Laaneoja hoidnud ühingu dokumentatsiooni kolmkümmend aastat pedantselt korras ning olnud kõigis tegevustes ülimalt sihikindel, et eakaid inimesi koondada ning seista selle eest, et keegi neist ei tunneks end mahajäetuna.

Rohkem aga kui pedantselt korras dokumentatsioon kõnelevad Liidia Laaneojast fotod, mida ajalehelugeja on palju kordi näinud. Need pildid on tehtud detsembrikuus tema kitsukeses köögis, kus laud on olnud lookas jõulupakkidest, mida Liidia koos abilistega kokku on pannud, et neid ühingu jõulupeol laiali jagada.

Kui paned teisi end hästi tundma, tunned ka ennast paremini, on öelnud Liidia Laaneoja.

Neile, kes peole tulla ei saanud või ei jaksanud, viis ta kingikoti isiklikult kohale, seda enam kui paarkümmend aastat. Nii ka eelmisel, 2022. aastal. «Kui paned teisi end hästi tundma, tunned ka ennast paremini,» ütles ta kord selle suure töö põhjenduseks.

Siia vahele võiks ka vaadata videot, kus Liidia on veel hästi tegus, päkapikumüts peas, ning lubab lahkesti sisse astuda oma jõulukööki.

Liidia Laaneoja vaieldamatu sümpaatia kuulus arstidele. Nooremana töötas ta haiglas hooldajana ning nägi lähedalt arstide ja õdede tööd. Kui ühendus Halastus 1993. aasta sügisel sündis, koondaski see eelkõige endisi meedikuid. Liidia Laane­oja andis välja ka ühingu ajalehte Saatuse Teed, mis viimaseil aastail küll enam ei ilmunud.

Leinaaeg

Mis saab ühingust Halastus edaspidi? «Õnneks on meil olemas inimesed, kes seda tööd seal on valmis jätkama,» lausus Tartu puuetega inimeste koja juht Senta-Ellinor Michelson. «Siis, kui leinaaeg möödas.»

Viimaste andmete järgi kuulub ühendusse 53 inimest, varasemail aastail on olnud nimekirjas aga ka 90 või 100 inimest.

Liidia Laaneoja (1933–2023) oleks soovinud elada 100-aastaseks ning olla kohal ka enda peol, nii nagu ta oli kohal Tartu saja-aastaste ja veel vanemate inimeste sünnipäevadel, et neile head tervist soovida. Kui ta enda tervis seda vähegi lubas. Paraku lõppes Liidia aeg varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles