Tartu ülikooli tudengisatelliit ESTCube-2 on suure tõenäosusega hävinud

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
9. oktoobri varahommikul oli kanderaketis Vega teel orbiidile 12 «reisijat». Nüüd on teada, et suure tõenäosusega kaks neist «reisijaist» orbiidile ei jõudnud ning on koos raketi ülemise osaga atmosfääris ära põlenud.
9. oktoobri varahommikul oli kanderaketis Vega teel orbiidile 12 «reisijat». Nüüd on teada, et suure tõenäosusega kaks neist «reisijaist» orbiidile ei jõudnud ning on koos raketi ülemise osaga atmosfääris ära põlenud. Foto: ESA-CNES-ARIANESPACE

9. oktoobri varahommikul startis Eesti üliõpilaste arendatud satelliit ESTCube-2 Arianespace'i kanderaketi Vega pardal Lõuna-Ameerikast orbiidile ja kogu tiim juubeldas. Aastatepikkune töö oli ometi finišis ja satelliidi juba esimestel Eestist üle lendudel usuti, et Tõraveres püütakse kohe kinni ka sealt tulev raadiosignaal ning eestlaste järjekordse missiooni algus kosmoses saab kinnituse.

Nüüd, üheksandal päeval pärast starti ja tuginedes kõige uuematele andmetele, mis Arianespace'i kosmosetehnoloogia ettevõttelt saada on, tuleb karta, et ESTCube-2 koos ühe teise satelliidiga raketi ninas olevast stardikapslist ei eraldunudki ja orbiidile ei jõudnud.

Miski ei ennustanud halba. Pärast starti püüdsid raadioamatöörid kõikjalt maailmast  antennidega kinni ESTCube-2 majakaga sarnanevaid signaale. Aga kuna paljud satelliidid kasutavad suhtlemiseks amatöörsagedusi, oli võimalik, et ESTCube-2 asemel tuvastati ekslikult mõnda teist satelliiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles