Eesti otsib parimat eurotegu

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu projektidest on rahvalemmiku valimisel esindatud neli.
Tartu projektidest on rahvalemmiku valimisel esindatud neli. Foto: Kollaaž/ Tartu Postimees

Riigi tugiteenuste keskus (RTK) korraldab konkurssi, kus valitakse välja parim Euroopa liidu toetuste abil tehtud projekt. Tartust on 30 parima hulka jõudnud neli projekti.

«Top 30sse jõudnud projektide Euroopa Liidu toetuse maht on kokku 331 880 068 eurot – eks suured projektid paistavad ikka enam silma, kuid on eriti hea meel, et mõtteviisi muutnud keskkonnaprojektid ja inimesi vahetult mõjutavad sotsiaalvaldkonna projektid on samuti parimate seas esindatud,» ütles RTK toetuste rakendamise osakonna juhataja Tiina Sams.

Konkursi žüriisse kuulusid ettevõtja Indrek Kasela, füüsik, teaduse populariseerija ja «Rakett 69» saatejuht Aigar Vaigu, telenägu Keili Sükijainen, rahandusministeeriumi esindajana Triin Tomingas ning RTK esindajana toetuste rakendamise osakonna juhataja Tiina Sams. Žürii hindas esitatud projektide tunnetuslikku mõju ja olulisust konkreetsele valdkonnale, sihtrühmale, piirkonnale, kogukonnale.

«Žüriile jõudis hindamiseks tugevalt üle saja euroteo. Nendel eurotegudel on alati olnud selge mõju ja panus meie elujärje parandamisesse. Eriti tahan veel rõhutada, et nii mõnigi väga olulise mõjuga eurotegu panustab just nimelt ja peaasjalikult meie inimestesse. Ja see on väga oluline!» kommenteeris žürii tööd Aigar Vaigu.

Saatejuht Keili Sükijainen tõi esile, et talle meeldisid projektid, mis on toonud nähtavat kasu või muutust mõtteviisis.

«Minu roll oli seista žürii töös selle eest, et ka nooremate huvid oleks esindatud. Kokku oli saanud sedavõrd meeldiv kamp eksperte, kes üsna ühehäälselt teadsid, millised projektid väärivad edetabelisse pääsu ning on Eestile tõepoolest kasulikud,» rääkis ta.

Projekte hinnati küllalt üksmeelselt, taju eri valdkondade ja mõju osas oli üsna sarnane, kuigi žüriiliikmetel oli erinev taust. Mõnevõrra tuli üllatusena, kui paljud objektid Eestis on eurotoetuse abil valminud.

«Esiteks oli hea meel näha, kui suure kirega suhtus žürii projektide hindamisse. Teiseks oli meeldiv tõdeda, et kõik toetatud projektid olid tõesti tuttavad ka tavainimesele ja joonistus välja pilt, kui palju ELi toetused on aidanud Eesti elu paremaks teha,» ütles Indrek Kasela.

Hääletusel olevad Tartumaa projektid

  1. Tartu raudteejaama arendamine ja ligipääsetavuse suurendamine.
  2. Tartu ülikooli Delta keskuse ehitamine
  3. Tartu rattaringlus
  4. Tartu ülikooli kliinikumi lastehaigla rajamine

Enda lemmikule saab hääle anda siin.

Alates Euroopa Liiduga liitumisest on Eestis struktuurifondidest toetust saanud üle 40 000 projekti kokku ligi 7,6 miljardi euro eest, millele lisanduvad teised ELi toetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles