Enriko Talvistu: roheülesandeid tuleks linnas rohkem ette kavandada

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Tartu Pildil kunstiajaloolane Enriko Talvistu.
Tartu Pildil kunstiajaloolane Enriko Talvistu. Foto: Sille Annuk

Supilinna tiigi, mis iseenesest on ju vanast prügimäest tuleva valgvee kogunemise koht, puhastamise kõrval oleks ehk aeg mõelda sellele, mis saab teisest Supilinna tunnuslikust loodusmotiivist, monumentaalsetest paplialleedest kahel pool Emajõge.

1930ndate alguses, majanduskriisi aegse linna poolt korraldatud hoogtöö korras kokku veetud jõe üleujutuste vastaste kaldatammide (pinnas kaevandati lauluväljaku ja ülikooli staadioni kohalt ning aeti vagonettidega jõe äärde) kindlustamiseks istutatud berliini paplite vanuseks on praegu juba ligemale sada aastat. Seda loetakse enamasti paplite eapiiriks ehkki vanemate iga võib ulatuda paarisaja aastanigi.

Tänavu lõiguti järjekordselt kuivanud oksi, et need jalutajaile ohtlikuks ei muutuks. Puude kõrgus on juba saavutanud peaaegu maksimumi. Ühel päeval hakkavad need puud kuivama. Ei tea, kas ka tuultest tõugatuna ümber kukkuma. Muidugi mitte kõik korraga, aga selliselt ükshaaval väljalangenutena hakkavad need Emajõe linna suubumise uhked väravad välja nägema nagu poolenisti väljakukkunud hammastega suud. Ehk on looduskaitsjad juba uurinud lähemalt puude seisundit või peetakse sellist väljakukkumist tänapäeva pargiarhitektuuri loomulikuks elemendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles