Gripp tuleb lõunast, vaktsiin on kohal

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kliinikumis saab kaitsesüsti ka möödaminnes. Ei pea tingimata aega broneerima.
Kliinikumis saab kaitsesüsti ka möödaminnes. Ei pea tingimata aega broneerima. Foto: Signe Oidekivi

Huvi vaktsineerimise vastu on suur seal, kus mõistetakse, et vaktsineerides kaitsed end ja teisi. Nii lähedasi kodus kui ka kaaslasi tööl ning võhivõõraidki, kellega kohtud bussis, kaupluses, teatris, spordisaalis.

Tartu ülikooli kliinikumi L. Puusepa 8 majas asuvate vaktsineerimisbokside juures näeb sel nädalal rohkesti just kliinikumi töötajaid, kes end vaktsineerivad. Selsamal põhjusel, et kaitsta end ja teisi, on ka kõik teised inimesed oodatud vaktsineerima, rõhutas infektsioonhaiguste vanemarst-õppejõud Matti Maimets. Ta ennustab, et sel sügistalvel on gripi levik kindlasti laialdasem kui paaril eelmisel aastal.

Kust gripp tuleb?

Ennustusi tehakse lõunapoolkera haigestumiste alusel. Ajal, mil meil on suvi ja soe ning keegi viirustele veel ei mõtle, on lõunapoolkera riikides talvine aastaaeg ning see, mis viirustüvesid ja -haigusi silmas pidades juhtub lõunas, jõuab põhjagi.

Kõik mäletavad, et koroonapandeemia esimesel, 2020. aastal vähenes grippi haigestumine märgatavalt. 2021. aastal kadus see tõbi pea sootuks ning 2022. aastal esines grippi haigestumist rohkem, ent tavapärasest siiski vähemal määral.

«Lõunapoolkera tänavuse haigestumise alusel võib 2023. aastaks põhjapoolkeral prognoosida aga sama suurt haigestumise määra, kui see oli aastatel 2018 ja 2019,» selgitas dr Maimets.

Matti Maimets ennustab, et sel sügistalvel on gripi levik kindlasti laialdasem kui paaril eelmisel aastal.

Mida see tähendab? Terviseameti kokkuvõtetest nähtub, et siis haigestus Eestis grippi 45 000 – 55 000 inimest, intensiivravi vajas 130 ja gripist tingitud tüsistuste tõttu suri 57 haigestunut.

Eesoleval hooajal jõuab Eestisse ligi 180 000 annust gripivaktsiine Influvac Tetra ja Vaxigriptetra. Mõlemad vaktsiinid sobivad täiskasvanutele ja lastele alates kuue kuu vanusest. Need sisaldavad kahte A-gripi ja kahte B-gripi tüve vastavalt maailma terviseorganisatsiooni ja Euroopa Liidu soovitusele.

Kas vaktsiini jätkub?

Ravimiameti sisse- ja väljaveo järelevalve büroo spetsialist Klara Saar kinnitas eile, et suur osa planeeritud kogusest, sealhulgas riigihanke kogused riskirühmadele, on Eestisse jõudnud. «Teisipäeval saabub 17 000 annust Influvac Tetrat ning lähiajal on tulemas ka Vaxigriptetra lisatarne,» ütles ta.

Riskirühma inimesed saavad vaktsiini tasuta ning kuna riigi hangitud vaktsiinid on kohal, võivad nad asuda tasuta vaktsineerimise aega broneerima kas perearstikeskustes, apteekides või raviasutuste vaktsineerimiskabinettides.

Tartu ülikooli kliinikumi  vaktsineerimisboksides ja kliinikumi Kvartali kabinettides ei ole vaja aega kinni panna. Kliinikumi peamajas L. Puusepa 8 asuvad boksid on avatud esmaspäevast reedeni kella 11 kuni 13ni. Kvartali kabinet on vaktsineerimiseks lahti kella 16 kuni 18ni.

Täiendavalt on võimalik vaktsineerida sisekliiniku nakkuskabinetis, kus on vajalik eelnev aja broneerimine.

Koos gripivaktsiiniga on uuendatud koroonavaktsiini, mis on samuti Eestis päral. Omikroni muundunud tüve kaitseks on tellitud sel sügisel 82 000 doosi Pfizeri vaktsiini, sealhulgas lastevaktsiinid. Vaktsineerimine koroona vastu on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles