Päevatoimetaja:
Richard Särk

Fotod Sõitke potilaadale! Elvasse

Copy
Elva keskväljakul toimus laulanõude laat «Kulp & Tirin»
Elva keskväljakul toimus laulanõude laat «Kulp & Tirin» Foto: Kristjan Teedema

Hoolimata lausvihmast kogunes laupäeva hommikul Elva keskväljakule vanu nõusid ja muud köögikola ostma ning müüma rohkem inimesi kui mullu. Nad järgisid üleskutset sõita potilaadale.

«Võitoosi sain, lusikaid sain, hea hinnaga,» kiitis ostu Sirje Korbun Puhjast.

Elvalane Õie Nikkel tuli laadale müüma seepärast, et majaga sai kaasa kappide ja keldri täie igasugust nõudekraami.

«No ja siis poisil oli mõte, et võiks tulla siia laadale müüma. Lusikad läksid 20 senti tükk, kuigi mees mul arvas, et vanu lusikaid küll keegi ei osta,» ütles Nikkel. «Mina arvan, et keeduspiraal ei lähe.»

Aga sel ajal, kui «poiss» ehk Madis Laizans lusikaid müüs, arutasid teised laua ääres seisjad keeduspiraali väärt omadusi. Vihm aga ladises Tartu maratoni 1985. aasta klaasi.

Kõige kallim asi oli sel laual neli eurot maksev vaagen.

Samalaadse põhjendusega oli kümme eurot maksva laadakoha lunastanud Merlyn Karu Valgutast: «Müün seda, mis endal kasutust ei leia. Mis nad seal keldris seisavad, anname uuele tiirule. Eks ikka on mõnest asjast kahju. Igasugu asju otsitakse, ka asendust nõudekomplekti.»

Nuustakult kohale sõitnud Helve Ahvenainen ütles, et võttis müüki oma asju ja naabriteltki: «Pärast jagame ära.»

Ning Kätlin Kilvits, kes oli müüki toonud Eesti keraamikat, Tarbeklaasi ja Riia tehase toodangut, selgitas, et asjad on kogunenud ja nüüd on vaja garaaž tühjaks saada.

Tartust Elva laadale sõitnud Ülle Hämmal ütles, et on tühjendusabi otsimas käinud mitmel laadal, näiteks Alatskivil ja «Sulle-mulle» laadal. Mida ta nüüd järeldada oskab, on see, et igal laadal müüvad täitsa erinevad asjad. Elvas taldrikud üldse ei lähe, potid aga küll.

«ARSi vaas läks, kuninglikke nõusid on kaks komplekti ära läinud,» ütles Hämmal. Selgitus kuninglikkuse kohta oli, et põhja all on krooni pilt ja need nõud on peres olnud nii kaua, kui mälu ulatub. Baltisakslased jätnud need enne minekut toatüdrukule hoiule, aga tagasi nad ei tulnudki, kõlas legend.

Aga miks vana aja nõud enam lauale ei mahu?

«Teate, Tarbeklaasi kann on raske, nüüd on kergemad kannud, millest lapselastel on ka kergem kallata,» oli selgitus.

Jaanika Iljes, Triin Pannel ja Marju Raudsepp teevad Elva niinimetatud potilaata teist aastat.

Marju Raudsepp, Jaanika Iljes ja Triin Pannel teevad Elva niinimetatud potilaata teist aastat.
Marju Raudsepp, Jaanika Iljes ja Triin Pannel teevad Elva niinimetatud potilaata teist aastat. Foto: Kristjan Teedema

«Mulle ei meeldinud laatadel riietemüüjate rohkus ja sealt tuli mõte, et teeks eraldi nõudelaada,» jutustas Jaanika. «Üksi ei tahtnud vedada, aga Triin võttis asjast kinni ja haara Marju ka kaasa. Mullu jäid müüjad rahule, sel aastal teeme suuremalt.»

Eelmisel aastal oli laadal 11 müüjat, seekord pani kirja 29.

Laadamüük käib Elva keskväljakul täna kella kolmeni.

Tagasi üles