Tartus langes puid nagu loogu, kahjud õnneks väikesed

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tuulemurd Toomemäe nõlval.
Tuulemurd Toomemäe nõlval. Foto: Jüri Saar

Nädala jooksul mitmendat korda möllanud marutuul murdis ka Tartus mitmeid puid. Mõnel juhul kahjustasid murdunud puud ka autosid ja maju.

Neljapäeva hommikust reede hommikuni käisid päästjad Tartummal üheteistkümnel väljakutsel, kus oli tarvis teelt eemaldada murdunud puid. Üks puu kukkus Tartus Saekoja tänaval ka sõiduautole peale ning auto esiklaas purunes. Neljapäeva hilisõhtul murdus puu Tartus Tuglase ja Kreutzwaldi tänava ristmikul peale fooridele. 

Nädala jooksul möllanud tormituule tõttu on murdunud puid omajagu, kuid kahjud ei ole õnneks kuigi suured, nentis Tartu linna arborist Kaire Zimmer. Saekoja tänaval autole peale kukkunud puu lõhkus küll esiklaasi, kuid selle asendamine läheb linnale maksma esialgse info põhjal veidi alla kolmesaja euro.

Zimmer lisas, et pihta on saanud ka paari maja fassaad ning Ihastes kukkus linna maal kasvanud puu eramaja katusele. Ka seal sai kannatada vaid osa katusekive. «Et kahjunõuded on veel menetlemisel, ei saa praegu täpseid kahjusummasid öelda, kuid need ei ole väga suured,» märkis ta.

Samas on Zimmeril praegu olemas info vaid linna maal kasvanud puude kohta, mis tormile alla vandusid. Eramaal murdunud puude kohta täpne statistika linnavalitsusel puudub, kuid seda oleks vaja. 

«Eramaa omanik peaks ikkagi linnale teada andma, kui puu on tormi tõttu murdunud, sest vastasel juhul on hiljem kontrollimisel keeruline tõestada, et tegu oli tormikahju, mitte puu pahatahtliku langetamisega,» selgitas linna arborist.

Hulga puid sai tormituulte käes kannatada ka kalmistutel. Nädala alguses murdus Raadi kalmistul seitse puud, reede hommikul lisandus veel kaks. Tartu kalmistute juht Kalle Voogla sõnul murdunud puud õnneks palju kahju ei teinud. «Kannatada sai üks vana platsipiire ning üks hauatähis,» täpsustas Voogla. 

Kõige kehvemas seisus ongi Raadi kalmistu puud, mille juured saavad matmiste pärast kahjustada. Linna kõige uuemal, Tuigo kalmistul on platsid suurtest puudest veidi eemal. «Seepärast, et puude juured matmiste käigus viga ei saaks,» selgitas Voogla.

Igal aastal vaadatakse spetsialistidega kalmistutel puud üle ning lootusetult haiged ja juba surnud puud saetakse talvel maha. 

Päästjad käisid neljapäeva hommikust reede hommikuni  tormikahjusid likvideerimas kümnel korral. Neljapäeva hommikul kukkus Põltsamaal Tallinna maanteel puu PVC-materjalist garaažile. Päästjad käisid puud eemaldamas. Neljapäeva keskpäeval said päästjad teate, et Jõgeval Tulika tänaval ohustavad tormituules lahti tulnud katuseeterniidid möödujaid. Päästjad tõid eterniidid alla, edasise ohutuse pidi tagama majaomanik, keda olukorrast teavitati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles