Sajad koolid ja asutused said taas 20 kilo lõhkeainega ähvardava spämmkirja (7)

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
12.10.2023, Tartu
Kahel eelneval ööl tehti paljudele Eesti haridusasutustele pommiähvardus. Teiste seas saatis see neljapäeval koju ka Tartu rakendusliku kolledži õpilased.
12.10.2023, Tartu Kahel eelneval ööl tehti paljudele Eesti haridusasutustele pommiähvardus. Teiste seas saatis see neljapäeval koju ka Tartu rakendusliku kolledži õpilased. Foto: Margus Ansu

Ka täna öösel jätkus spämmkirjadega Eesti koolide, lasteaedade ja muude asutuste jõhker ähvardamine.

Pommiähvardustega spämmkirjade laine tabas Eestit esimest korda ööl vastu neljapäeva. Enamikus Tartu koolidest jäi õppetöö ära. Politsei koostas neljapäeval käitumisjuhise kõigile, kes rämpsposti osaliseks said. Korraldus oli, et reaalne oht puudub ning et tavapärane töö ja tegevus võib jätkuda.

Nii tegid reedel ka õppeasutused. Päris normaalselt nädala viimane koolipäev aga jätkuda ei saa, sest sarnale spämmkirja said taas sajad asutused, mille hulgas ka enamik Tartu koole. Teiste seas jõudis see ka Ülenurme gümnaasiumi e-postkasti.

Kooli direktor Tõnu Tender ütles hommikul, et kiri sarnaneb eelmisega. Sõnumis kirjutati: «Täna tuleb tore päev, aga tõenäoliselt mitte teie jaoks.» Sel korral ähvardati, et koolis on 20 kilogrammi lõhkeainet, mis plahvatab seal kell 11.25.

Seetõttu toimub Ülenurme gümnaasiumis kell 11.15 lühiajaline evakuatsioon, mille järel jätkub tavapärane koolipäev. «Kui algklasside õpilaste hulgas leidub lapsi, kes võivad väga kergesti erutuda ning paanikasse sattuda, siis luban neil täna, reedel koju jääda,» lisas direktor oma kirjas.

Tender selgitas, et neile õpilastele, kes on otsustanud koju jääda, on antud ka iseseisvad kooliülesanded. Küll lisas ta, et esmapilgul oli enamik õpilasi siiski kooli tulnud.

Sama spämmkiri jõudis öösel kella kahe paiku ka Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumisse, kuigi kooli direktor Merike Kaste seda esmalt tähele ei pannud. Nimelt oli tänane ähvardus liigitunud olukorrale kohaselt otse rämpsposti hulka.

Kaste sõnas, et kooli õppetööd see väga ei mõjuta, sest tänasele koolipäevale oli juba pikalt ette planeeritud kodune e-õppe päev ning koolimajas viibivad vaid üksikud õpilased, kellel konsultatsioonid. Selleks ajaks, kui evakueerima peaks, on enamik neist tõenäoliselt juba koju naasnud, lisas ta.

Mõlemad direktorid muu hulgas rõhutasid, et kuigi õppetöö jätkub, ollakse koolis tähelepanelikud. Näiteks kontrolliti Ülenurme gümnaasiumis hommikul üht tööriistakohvrit, mis mõnele ärevust tekitas.

Sarnane pommiähvarduste laine tabas mõne päeva eest ka Lätit.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Lennart Kams sõnas, et politseil ei ole endiselt viiteid, et tegemist oleks muu kui rämpskirjaga. Küll aga, kuigi uus spämmkirjade laine on temagi sõnul eelmisega sarnane, ei tohi valvsust kaotada. Kui näete oma ruumides sinna tekkinud võõrkeha, kahtlast pakki või kahtlust äratavaid võõraid hoone lähistel või ruumides, siis tuleb viivitamatult helistada, märkis ta.

Kui ohtu ei tuvastatud, siis palub politsei edastada pommiähvarduse rämpsposti kirjad politseile aadressil masskiri@politsei.ee. Saadetud kirjad on asitõendiks uurimisel ning aitavad politseil juhtunut analüüsida.

Juhised asutustele

  • Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, ei tohi nende suhtes valvsust kaotada.
  • Kõige paremini oskab kahtlasi objekte märgata ruumide igapäevane valdaja, kes saab aru, mis on keskkonnas võõrkeha ja mis mitte. Seetõttu soovitame kontrollida võimalusel ruume, kuhu võib olla võõrastel ligipääs, ning jälgida, kas kõik on tavapärane.
  • Kui leiate kahtlase eseme, märkate võõraste isikute kahtlast tegevust hoone lähistel vms, tuleb sellest viivitamatult teatada 112.
  • Evakuatsioon on vajalik ohu tuvastamisel.
  • Soovitame tavapärasest tähelepanelikum olla hoones liikuvate võõraste inimeste suhtes. Üks võimalus hoone turvalisust suurendada, on lubada kõrvalisi isikuid oma ruumidesse vaid saatjaga.
  • Samuti tasub ettevaatlik olla asutusse jõudvate saadetiste suhtes. Vastu tuleks võtta ainult need pakid, mille saatja on teada ning mille tooja on usaldusväärne.
  • Politsei annab teada, kui tuvastame uusi asjaolusid, mis muudavad politsei hinnangut ohule.
  • Kahjuks pole välistatud, et e-kirja lained korduvad ka edaspidi või asub keegi rämpskirju matkima.

Allikas: politsei- ja piirivalveamet

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles