FOTOD Eesti koolid, lasteaiad ja riigiasutused said räige pommiähvarduse (9)

Copy
Pommiähvardus saatis teiste seas koju ka Tartu rakendusliku kolledži õpilased.
Pommiähvardus saatis teiste seas koju ka Tartu rakendusliku kolledži õpilased. Foto: Margus Ansu

Läinud öösel jõudis Ülenurme gümnaasiumi e-postkasti kiri, milles ähvardati kooli pommiga. Sama kiri on jõudnud ka paljudesse teistesse koolidesse, lasteaedadesse ning riigiasutustesse üle Eesti.

Ülenurme gümnaasiumi direktor Tõnu Tender saatis seepeale lapsevanematele kirja, et õpilastel tuleb täna hommikul koju tagasi minna.

«Täna, 12. oktoobri öösel kell 2 on Ülenurme gümnaasiumi e-posti aadressile, aga ka paljudele teistele õppe- ja kasvatusasutustele terves Eestis tehtud venekeelne jõhker pommiähvardus, mis soovitakse täide viia täna hommikupoolikul,» seisis Tõnu Tenderi saadetud kirjas.

«Oleme kooli poolt teavitanud kõiki asjaomaseid instantse. Turvalisuse huvides saadame lapsed koju. Kooli direktsioon jääb kooli ning jälgib olukorda,» lisas direktor.

Paljude teiste hulgas sai ähvarduse ka Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium. Venekeelne pommiähvardus tuli öösel Petersoni kooli üldisele e-posti aadressile ja kui sekretär selle avastas, algas evakuatsioon.

«Meie kooli üldisele e-posti aadressile tuli venekeelne kiri, et koolis toimub kell 10.40 pommiplahvatus, kõik tapetakse,» ütles Petersoni gümnaasiumi direktor Merike Kaste. «Saatsime selle kirja edasi politseile ja praegu teeme evakuatsiooni. Räägin lastele, et võtke oma asjad ja evakueerume. Kiri on tulnud öösel kell 2.28, aga kooli üldisele e-posti aadressile, mis isiklikult kellelegi edasi ei tule, sekretär võtab neid kirju lahti. Ta võttis selle lahti kümme minutit tagasi ja kümme minutit tagasi hakkasime ka tegutsema.»

Tartu Forseliuse kooli direktor Jüri Sasi ütles, et nende e-posti aadressile tuli pommiähvardus kell 1.49 öösel. «Vaadates, kellele see kiri on saadetud – siin on praktiliselt kõik Eesti koolid üles loetud ja lasteaiad ka. Ja paljud riigiasutused,» nentis Sasi.

Pommiähvarduse sai ka Tartu rakendusliku kolledž, mille Kopli tänaval asuvast õppehoonest täna hommikul õpilased evakueeriti. Teiste seas pidi koju minema ka Tartu rakendusliku kolledži õpilane Daigi Zirki. «Kooli kõlaritest öeldi kella 8.45 paiku, et on tehtud pommiähvardus ning kõigil paluti lahkuda. Täna enam koolipäeva ei toimu, seega läheme koju ära,» kommenteeris toimunut Zirk.

Tartu Kivilinna kooli õpilased olid samuti kella 9.15 paiku evakueeritud ja saadetud koju.

«Vastavalt kriisiplaanidele on koolides pommiähvarduse puhul ette nähtud evakuatsioon. Linna kriisimeeskond koguneb ja lähiajal tuleb informatsiooni juurde,» teatas Tartu linnapea Urmas Klaas.

Politsei teatel on Eesti asutusi tabanud ulatuslik rämpspostituste laine. Täna öösel saadeti mitmekümnele asutusele üle Eesti, sealhulgas koolidele ja lasteaedadele meili teel venekeelne pommiähvardus.

«Sarnane pommiähvarduste laine oli paar päeva tagasi ka Lätis. Politsei praeguse hinnangu järgi on see laiaulatusliku spämmikirjade laine, mille eesmärk on häirida asutuste tööd. Politsei suhtleb nende asutustega, kes on selle kirja saanud ja tegeleb ähvarduse tegija väljaselgitamisega,» ütles PPA operatiivjuht Heigo Reinek.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles