Rahvusvaheline A-festival tuleb taas

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Teatro Travioso etendust «Puuris» on võimalik A-festivali raames näha kahel korral.
Teatro Travioso etendust «Puuris» on võimalik A-festivali raames näha kahel korral. Foto: Erakogu

12.–14. oktoobrini toimub Tartus Genialistide klubis ja Tartu üliõpilasmajas kümnes rahvusvaheline tudengite ja projektiteatrite A-festival. Programmis on seekord kolm truppi kolmest riigist ja fookuses individuaalsed ja kollektiivsed katsumused ning eneseületused.

Festivali peakorraldaja Kelly Kittuse sõnul räägivad lavastused sarnastel teemadel, kuid eri nurkade alt. «Nii rasked poliitilised olud kui ka üleilmne pandeemia panevad inimesed tegelikult ühtmoodi võitlema – ületama iseennast, oma väärtusi ümber hindama, omavahel inimestena kokku hoidma,» lausus ta. «Arvan, et ka meie inimesed on lähiaastatel midagi sarnast kogenud kas seoses sellesama pandeemia või Ukraina sõjaga. Sellepärast saigi tänavu just see fookus valitud.»

Läbi kolme etenduspäeva on võimalik näha kolme etendust USAst, Belgiast ja Leedust. Festival saab avalöögi 12. oktoobril kell 18.30 Tartu üliõpilasmajas festivali avamisega, millele järgneb festivali ajaloos esimese USAst pärit trupina Teatro Travieso ühiskonnakriitiline etendus «Puuris». Sama etendust on võimalik vaatama minna ka 13.oktoobri pärastlõunal.

Samal õhtul kell 19 toimub Genialistide klubis Belgia teatritrupi Jordi L Vidali kompanii etendus «Alamor», mis on nuku- ja füüsilise teatri sugemetega etendus.

Festivali lõpetab 14. oktoobri õhtul Tartu üliõpilasmajas Leedu teatritrupp Palėpė füüsilise teatrikeelega etendus «ACH, UI!».

Algav nädal on A-festivali jaoks aga eriti olulise tähendusega. Nimelt tähistab A-festival sel aastal oma 10. sünnipäeva, millega on jõutud olulise verstapostini Eesti teatrimaailmas. A-festival on toonud Eesti publiku ette juba kümnel korral välistrupid ja olulised teemad, seda hoolimata majanduslangustest, koroonakriisist ja muudest tõketest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles