Kalurid tõmbavad Peipsi järvest saane välja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare kalurid tõmbasid laupäeval Uhtininas järvest välja nelja Läti kalamehe mootorsaani, mis uppus seal ära reede päeval. Kalamehed pääsesid õnnetusest elu ja tervisega.
Piirissaare kalurid tõmbasid laupäeval Uhtininas järvest välja nelja Läti kalamehe mootorsaani, mis uppus seal ära reede päeval. Kalamehed pääsesid õnnetusest elu ja tervisega. Foto: Vitali Trots

Peipsi ja Lämmijärve kaluritel on praegu käed-jalad tööd täis: kala võtab üha paremini ja kalapüügi kõrvalt tuleb neil järvest välja õngitseda ka hobikalameeste uppunud mootorsaane.

Laupäeval rassisid Piirissaare kalurid tunde Lämmijärve ja Peipsi piiril Uhtininas, kus reede päeval oli uppunud nelja Läti kalamehe uhke ja kallis mootorsaan koos kelguga.

«Kalameeste tehnika päästmine on meil juba üsna tavaline asi, oleme selles valdkonnas juba suurte kogemustega,» tõdes Piirissaare kalur Vitali Trots, kes ka ise osales laupäeval lõunanaabrite tehnika päästmises.

Läti kalameestel juhtus õnnetus laevateel, kus järv on kohati kolm meetrit sügav. «See on ohtlik koht, seal on ka tugev vool,» märkis Vitali Trots. «Piirivalvurid on sinna hoiatused üles pannud, aga nagu praktika näitab, pole neist alati kasu. Õnneks läks Läti meestel hästi, inimohvreid polnud.»

Ohtlikud praod

Kuid neli Läti kalameest polnud ainsad, kes tol päeval järvel hätta jäid. Vitali Trots kuulis Kallaste kaluritelt, et reede õhtul vajus Kallaste all läbi jää Läti kalameeste kaubabuss, inimesed pääsesid sellest eluga välja.

Sama päeva õhtupoolikul kadus Laaksaare vastas jää alla ka Eesti kalameeste mootorsaan, mis ootas päästmist veel eile hommikul, rääkis Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordoni juht Arbo Sillaots.

«Häda pole nõrgas jääs, see veel kannab,» ütles ta. «Kalamehed ei pane pragusid tähele, nad sõidavad neile liiga lähedale ega saa siis enam õigel ajal pidama.»

Lõuna prefektuur keelas Lämmijärvel autodega sõitmise eelmisest reedest. Peipsil kehtestati keeld alates tänasest: jääle võivad minna ainult maastikusõidukid ja isevalmistatud karakatid.

Kala võtab hästi

Nädalavahetusel oli piirivalvuritel Lämmijärvel ja Peipsil tööd kõvasti. «Kalamehi on praegu väga palju, sest kala on võtma hakanud,» selgitas Arbo Sillaots. «Järvele minnakse nii saanidega kui jalgsi. Meie poisid olid laupäeval juba kella kuuest hommikul väljas, sest kui kala võtab hästi, on hasartsetel kalameestel ka piiriületused kiired tulema.»

Laupäeval panid Mehikoorma kordoni piirivalvurid kirja kaks piiriületust: üks kalamees tuli ebaseaduslikult Eestisse Venemaalt ja teine kalamees läks loata Eestist Venemaale.

Piirivalvurid kalameeste tehnika päästmisega ei tegele, nemad toovad järvelt ära vaid seal hätta sattunud inimesed.

Nii aitavadki kohalikud kalurid jõudumööda kalameeste uppunud tehnikat veest välja saada. «Läti kalamehed on meile ka päris hea teenistus,» naeris Vitali Trots. «Peale selle, et sikutame nende saane välja, tahavad nad meilt ka kala saada. Nagu nad kalureid näevad, nii tulevad ligi ja kohe küsivad, kas saab kala osta.»

Läti kalameestest rääkides lisas ta, et enamasti tuleb Eestisse kalastama küllalt jõukas rahvas. «Lätis on hobikalapüük midagi hoopis muud kui Eestis, see harrastus on neil väga populaarne,» rääkis Vitali Trots. «Lõunanaabritel on kõik kohad kalastustarvete poode täis. Riias olevat üks selline kauplus lahti isegi ööpäev läbi.»

Läti kalamehed on meie kalameestest varustuse ja oskuste poolest alati sammukese ees, tõdes ka Arbo Sillaots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles