Viis ahju ja täiskõrguses kelder – uued avastused Lossi tänava kaevamistel

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Arheoloogiliste kaevamiste ala Lossi tänaval. Arheoloog Rünno Vissak seisab keskajal ehitatud ja Põhjasõjas purustatud maja keldri juures. Taamal Elleri kool.
Arheoloogiliste kaevamiste ala Lossi tänaval. Arheoloog Rünno Vissak seisab keskajal ehitatud ja Põhjasõjas purustatud maja keldri juures. Taamal Elleri kool. Foto: Margus Ansu

Pangem nüüd kaalule, kumb on põnevam: kas viis rootsiaegset ahju, mis ühe hüpoteesi järgi võisid olla seotud garnisonile õlle keetmisega, või see keskaegne maja, mille keldripõrand on kuue meetri sügavusel praegusest rohukamarast. Arheoloog Rünno Vissak leidis selle varemevälja keskel, et mõlemad on võrdselt põnevad, meie oma «väike Pompei» annab harukordse võimaluse vaadata kadunud Tartusse.

Aga järgemööda. Elleri kooli õuelt alla kaevamiste alale vaadates võib näha mitme ahju jäänuseid, mis, nagu selgub, pole olnud mitte hoones sees ja hoone kütmiseks, vaid õues. Ühel ahjul on selgesti loendatavad kolm lõõri ahjusuust vasemal, teisel pool oli neid sama palju, aga kolmandat saab pigem aimata, sest kive on vähem alles. Näha on ka see, et ahjusuud on olnud võimalik kinni panna. Ühel ahju ladumiseks kasutatud tellisel on kassi käpajäljed.

Ahjupott 15-16. sajandist.
Ahjupott 15-16. sajandist. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles