juhtkiri Maailm Tartule lähemale

Tartu Postimees
Copy
Finnair taastab lennud Helsingi ja Tartu vahel 31. märtsist.
Finnair taastab lennud Helsingi ja Tartu vahel 31. märtsist. Foto: Margus Ansu

Viimasel koroonaeelsel aastal ehk aastal 2019 lendas Finnairi lendudega Tartu lennujaama kaudu 27 871 inimest. Läinud aastal tegi Finnair veel ühe katse selle lennuliiniga, aga pärast loobumist mullu oktoobris Tartust liinilende pole, ei kodumaale, ei kaugemale.

Tunnistagem, Tartu ühendused on olnud aastakümneid kestnud võitlus, mille viljad on seni hapud ja väikesed, mõne üksiku erandiga. Me ikka veel üksnes unistame täielikult neljarajalisest maanteest Tallinna, me unistame sagedast ja kiirest rongiühendusest meie oma pealinna, aga ka Liivimaa pealinnaga. Meil on uuemal ajal olnud lennuliinid Riiga, Stockholmi, Helsingisse ja Tallinna, kuid kõik on vähese kliendihuvi ja tasuvuse tõttu hääbunud. Kui see oleks hea äri, poleks ükski vedaja liini kinni pannud.

Sellises olukorras tuleb tervitada Tartu linna püüdlusi siit riigihanke korras ja avaliku teenindamise kohustust kehtestades lennuliiklus uuesti käima saada. Raske on ette kujutada tänapäevast teadust ja ülikoole rahvusvahelise läbikäimiseta, aga teekond Euroopa keskustest Tartusse on seni paras kannatuste rada ja võrdlemisi ajakulukas. Sestap võiks lennuliin Tartu ja Helsingi vahel ning väljumised kaks korda päevas leevendust pakkuda küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles