Jäätmete liigiti kogumise nõue puudutab uuest aastast kõiki kinnistuid (1)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Et biojäätmete sortimisest oleks kasu, tuleks need konteinerisse panna lahtiselt ja kilekott visata olmejäätmetesse.
Et biojäätmete sortimisest oleks kasu, tuleks need konteinerisse panna lahtiselt ja kilekott visata olmejäätmetesse. Foto: Keskkonnaministeerium

1. jaanuarist 2024 on biojäätmete eraldi kogumine ja selleks eraldi mahuti paigaldamine kohustuslik kõikidel kinnistutel.

Lähipäevil jõuavad tartlasteni ASi Eesti Keskkonnateenused infokirjad, mis puudutavad muudatusi jäätmete liigiti kogumisel ning kus antakse juhiseid edasisteks toiminguteks.

Biojäätmed tuleb jäätmevedajale üleandmiseks koguda selleks ette nähtud jäätmekonteinerisse. Konteineri peavad soetama iga kinnistu elanikud ise – kas ostma selle mahuteid müüvast ettevõttest, rentima mõnest jäätmeveofirmast või oma jäätmevedaja käest. Biojäätmete konteineri tühjendamiseks tuleb võtta ühendust jäätmevedaja AS Eesti Keskkonnateenustega ning teha muudatus oma jäätmeveolepingusse: tellida biojäätmete mahuti tühjendamise teenus ja määrata veosagedus.

Biojäätmed võib konteinerisse paigutada lahtiselt, paberkotis või biolagunevas kilekotis (tavaline kilekott ei sobi). Tartu linnas võib biojäätmete konteinerisse panna nii köögi- kui ka aiajäätmeid.

Biojäätmed on:

toidujäätmed (nt tahked riknenud puu- ja köögiviljad ning nende koored, liha- ja kalajäätmed, kalaluud, muna- ja pähklikoored, kohvipaks);

aiajäätmed: muru, lehed, umbrohi, lõikelilled ja potita toataimed.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Biojäätmete üleandmise kohustusest saavad vabastust taotleda (ehk ennast kompostijaks vormistada) üksikelamute ja kuni 10 korteriga kinnistute omanikud, kes korraldavad ise oma kinnistul tekkivate toidujäätmete kompostimise. Vabastuse saamise eeldus on, et tekkivat komposti kasutatakse kohapeal.

Kompostimiseks tuleb kasutada kahjurite eest kaitstud kinnist (kaanega) kompostrit, mis on piisavalt suur, et aasta jooksul tekkivad jäätmed ära mahutada. Vabastuse taotluse saab esitada Tartu linna kodulehel www.tartu.ee/jaatmeinfo. Taotlusele tuleb lisada oma kompostri pilt. Kel ei ole arvutile ligipääsu või vajab taotluse esitamisel abi, võib ühendust võtta linnamajanduse osakonnaga.

Kinnistuomanikel, kes soovivad alustada kompostimist, on võimalik osaleda ka linna korraldatud kompostimiskoolitustel, kus käsitletakse biojäätmete eraldi kogumise nõudeid, õigeid kompostimisvõtteid, sagedasemaid vigu jms. Koolitused toimuvad 23. oktoobril kell 17.30 ja 25. novembril kell 12 loodusmajas (Lille 10). Koolitusele tuleb varem end kirja panna.

Linnavalitsus saadab uuest aastast kehtima hakkavate jäätmete kogumise korra kohta kõigi tartlaste postkastidesse lähinädalatel ka infolehe.

Alates uuest aastast on segaolmejäätmete kogumismahutitesse keelatud panna jäätmeid, mille liigiti kogumine on kohustuslik (toidujäätmed, paber jm liigiti kogutavad jäätmed). Nii saab võimalikult palju jäätmeid taas ringlusesse võtta. Näiteks eraldi kogutud biojäätmetest tehakse biogaasi, mida saab kasutada elektri tootmiseks ja sõidukite kütuseks, ning kompostmulda. Kompostmulla kasutamine aitab vähendada mineraalväetiste kasutamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles