Juhtkiri: bürokraatide bulvar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veebruari lõpus kirjutas Eesti Linnade Liidu juhatuse esimees keskerakondlane Taavi Aas Tartu Postimehes, et ükski nendest tegevustest, millega maavalitsused praegu tegelevad, ei jääks ilma maavalitsusteta korraldamata.

Aasa kirjutatu järgi tegelevad maavalitsused planeerimise, ühiskondliku transpordi ja ka näiteks gümnaasiumihariduse korraldamisega. Väheste jäänud ülesannete hulgas loetletakse veel registreerimisi, korraldamisi, nõustamisi ja jagamisi. Groteskse, kuid maavalitsuste funktsioonidele iseloomuliku üksiknähtusena nimetab näiteks Tartu maavalitsus oma kodulehel ka aineolümpiaadide korraldamist ja laulupeo ettevalmistamist. Pärast sellist loetelu on Aasa selge ettepanek, et maavalitsused tuleks kaotada.

Aasale nädalapäevad hiljem leheveergudel vastanud reformierakondlasest Tartu maavanem Reno Laidre seevastu arvab, et maavalitsused teevad vajalikku tööd ning loetleb neid hulgi: «lisaks planeerimisele ja planeeringuvaidluste lahendamisele ning maakondliku ühistranspordi korraldamisele tegeleb maavalitsus riikliku järelevalvega haridus- ja sotsiaalasutustes, sotsiaalküsimustes vaiete lahendamisega, lapsendamistega, invaabivahendite sooduskaartide jagamisega, rahvastikutoimingutega, maa erastamise, tagastamise ja munitsipaliseerimisega...» Neid tegevusi loetleb maavanem veelgi.

Kindlasti on kõik need tegevused tähtsad, kuid nende kõrval jätkub Tartu maavanemal siiski veel aega, et teha midagi hoopis olulisemat.

Nimelt on maavanemal jätkunud aega ja kulunud mõttetööd saata Tartu linnavalitsusele edasi ühel riigiettevõtete nõupidamisel tekkinud ettepanek, et kõik Tartus asuvad riigiasutused istutaksid Tartu tammikusse oma puu. Et peale aukodanike ja linnapeade puude oleksid seal ka riigiettevõtete nimelised tammed … näiteks töötukassa tamm.

Ehk siis Tartu tammik muutuks maavanema ettepaneku järgi justkui bürokraatide bulvariks, teeb Tartu Postimees järelduse.

Iseenesest on puude istutamine igati kiiduväärt tegevus. Tegevus, mida ka maavalitsuse ja riigiettevõtete töötajad võiksid oma vabast ajast teha. Pealegi on Tartumaal veel riigimaid, millele pole suudetud või tahetud omanikke leida ning mis seepärast vaikselt võssa kasvavad. Kui maavanem teeks ettepaneku, et mõne neist tühermaadest võiks tammikuks kujundada ning ta selle korraldamise ja finantseerimise ka enda kanda võtab, siis miks mitte. Vahva.

Teha aga tõsine ettepanek, et igal riigiasutusel võiks Tartus olla oma tamm, näitab Tartu Postimehe arvates küll selgelt, et tööaeg ei ole maavalitsuse juhil piisavalt sisustatud. Seda enam, et küsimusele, miks siiski on vaja Tartus tegutsevate riigiasutuste märgistamine puudega, jäi maavanem vastuse võlgu. Raisata oma kallist tööaega, mis on täis mitmesuguseid tegemisi (vaata maavanema loetelu maavalitsuse töödest ja loe lisa tema 9. märtsi artiklist), ettepaneku vormistamisele ning linnavalitsusele saatmisele, see ei anna võimalust teistpidi arvamusele – maavanem otsib tegevust.

Õnneks on ka parteikaaslasest Tartu linnapea talle sellest leheveergudel juba delikaatselt märku andnud.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles