Raadi kalmistu tähistab 250 aasta juubelit kultuurilooliste giidituuridega

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kirjaniku August Kitzbergi hauaplats Tartu Raadi kalmistul.
Kirjaniku August Kitzbergi hauaplats Tartu Raadi kalmistul. Foto: Margus Ansu

Tartu Raadi kalmistu tähistab tänavu oma 250. aastapäeva. Aastapäeva tähistamiseks ja kalmistu vaatamisväärsuste tutvustamiseks kutsub Tartu linn kõiki huvilisi kultuuriloolistele giidituuridele.

Giidituure juhivad giid Kaspar Jassa, literaat ja kultuuriloolane Enn Lillemets, kirjandusteadlane Janika Kronberg ning helilooja ja muusikaloolane Alo Põldmäe. Kõigil oktoobrikuu laupäevadel kell 12 algavad giidituurid on huvilistele tasuta ja need saavad alguse Kalmistu tänaval Raadi kalmistu peaväravast.

Tartu vanimad praeguseni tegutsevad kalmistud said alguse aastal 1773. aastal senati ukaasist, mille Katariina II allkirjastas 1772. aasta 19. mail, mil Raadi mõisa maadel mõõdeti välja Jaani kiriku saksa, eesti ja vene koguduste matmispaigad. Hiljem need alad laienesid ja kujunesid Vana-Jaani, Maarja, Peetri ja Uspenski kalmistuks. 20. sajandi alguses lisandusid Raadile veel Ülikooli ja Sõjaväe (Garnisoni) kalmistu. Ukaasi järgi tuli kalmistud rajada asustustest, eeslinnade ja alevite majadest vähemalt 100 sülla, s.o 213 meetri kaugusele. 1773. aastal kordas Liivimaa kindralkuberner ukaasi sisu veel kord, keelates kategooriliselt matmise kirikutesse ja asula keskel asuvatele kalmistutele. Sama aasta septembris õnnistatigi sisse Jaama mõisa põllumaale rajatud Jaani kiriku saksa koguduse surnuaed.

Kuna Vana-Jaani ja Peetri kalmistul jäi 19. sajandi lõpuks ruumi väheks, tekkisid uued koguduste kalmistud praeguse Puiestee tänava äärde ja hiljem Jaama tänavale. Lisaks leiti Pauluse kogudusele kalmistu jaoks maad Võru tänava ääres ja sinna asutati ka Aleksander Nevski kalmistu. Raadi kalmistute gruppi kuuluvad ajalooliselt Vana-Jaani (1773), Peetri (1773), Maarja (1773), Uspenski (1773), Ülikooli (1920), Sõjaväe (1924) ning juudi (1859) ja muhameedlaste kalmistu.

Vanim kättesaadav graafiline materjal Raadi kalmistu kohta on 1787. aastal koostatud maa-ala kaardi 1793. aastal valmistatud koopia, millel on kujutatud Peterburi maanteest (praegune Narva mnt) põhja poole jääv ala, tähistatuna tekstiga «Neue Kirch Höffe». Peterburi maanteelt kulges selle idapoolse otsa juurde tee, mis asus umbes Surnuaia tänava kohal.

2004. aastal valis Euroopa tähelepanuväärseimate kalmistute assotsiatsioon (ASCE) Raadi kalmistu Euroopa tähelepanuväärseimate kalmistute hulka ja alates 2022. aastast on Tartu linn ka selle organisatsiooni ametlik liige.

 

KULTUURILOOLINE JALUTUSÄIK RAADIL

KASPAR JASSA

Laupäev, 7. oktoober kell 12

ENN LILLEMETS

Laupäev, 14. oktoober kell 12

JANIKA KRONBERG

Laupäev, 21. oktoober kell 12

ALO PÕLDMÄE

Laupäeval, 28. oktoober kell 12

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles