Laste suusad – millest alustada?

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Kelguga on mäest tore alla laste, ent laste suusad on veelgi ägedamaks kaaslaseks! Kuidas aga valida need õiged suusad, et liug oleks pikem ja lõbu kestaks kauem? Vaatame üle, mida peaks silmas pidama nii mäesuuskade kui murdmaasuuskade valimisel.

Eesti traditsioonid ehk laste suusad murdmaa avastamiseks

Öeldakse, et murdmaasuusatamise juures on märkimisväärne vahe, kas on vabatehnika suusad või uisusuusad. Ja kuigi see on tõsi, siis laste suusad peaksid olema universaalsemad. Seda vähemalt seniks, kuni tal endal kindel eelistus välja kujuneb. Algul ei ole ju vaja taga ajada perfektset tehnikat, vaid pigem aidata lapsel avastada uut põnevat spordiala.

Seega, kuigi üldiselt on murdmaasuusad kasutajast tublisti pikemad – sõltuvalt eelistatud stiilist 15-25 cm – siis laste puhul tasub eduelamuse tagamiseks juhinduda teistest soovitustest. Seetõttu võiksid päris esimesed suusad olla lapse pikkused või kuni 5 cm pikemad. Hiljem, kui põhitehnika juba selge, võib laste suusad pikemate vastu vahetada.

Murdmaasuusatamise juures on vajalik keppide olemasolu, ent nagu suusa enda pikkus, siis ka laste suusakepid on tavalisest lühemad – kuni õlani, alustajale põnnile isegi lühem. Võid julgelt vaadata ka Kaup24 müüdavaid suusakomplekte, kus on olemas nii suusad kui suusakepid.

Tasapisi tippu ja hooga alla!

Suusatamisest rääkides mõtlevad eestlased tavaliselt esimese asjana murdmaasuusatamisele. Selle kõrval on olemas ka mäesuusatamine ja Eestiski saab see iga talvega aina populaarsemaks. Võimalik on kvaliteetne Head või Rossignol mäesuusa komplekt laenutada, ent ka siis on hea teada, kuidas valida laste suusad mäesuusatamise tarbeks.

Võrreldes murdmaasuusaga, torkab koheselt silma see, et mäesuusad on oluliselt lühemad. Algaja jaoks võiks mäesuusa pikkus jääda õla ja lõua vahele, kogenumad suusatajad, ka lapsed, võivad vaadata suuski, mis ulatuvad kuni ninani. Kuigi võib olla kiusatus lasta lapsel ühe suusapaariga võimalikult kaua sõita, pole see ühel hetkel enam mõistlik. Laste suusad, mis on liiga lühikesed – näiteks nabani – ei luba õppida õiget tehnikat ehk nauding mäesuusatamisest jääb saamata.

Erinevalt murdmaasuuskadest, pole aga keppide pärast vaja muretseda – need võib rahulikult poodi jätta, sest päris alustaja jaoks on kepid lausa pigem ohuks kui abiks! Küll aga peaks suuskadega kaasas käima kiiver, et selle kasutamine juba maast-madalast sisse harjutada.

Kas üldse peab valima?

Kui endal ega lapsel pole kindlat eelistust, siis pole tegelikult tarvis esimesel suusatalvel ühe või teise kasuks otsustada. Kaup24 ja Hansapost veebipoes on müügil ka toredad Big Foot laste suusakomplektid, kus on olemas reguleeritava klambriga suusad ja suusakepid. Sellised komplektid tulevad veel ühe eelisega – need sobivad kasutamise tavalise talvesaapaga!

See tähendab, et suuskade jalgapanek ja äravõtmine on lihtne ja kiire ning toimub lausa möödaminnes. Esimesteks ukerdamisteks ja tegutsemise nautimiseks, ehk isegi kodu ees künkakese peal või lähedal pargis, on need komplektid täiesti piisavad. Kui täpsem huvi selgem, vot siis on aeg välja valida laste suusad kas murdmaa sõitmiseks või mäest laskumiseks.

Copy
Tagasi üles