Tarmu Kurm: tasakaaluteerull viib inimesed tasakaalust välja (4)

Tarmu Kurm
, kolumnist
Copy
Tarmu Kurm
Tarmu Kurm Foto: Are Tralla

Eestist saab tõenäoliselt Euroopa kõrgeimate toiduainehindadega riik, sõnas kaubamaja juhatuse liige Erkki Laugus (EPL, 20.9). Talle sekundeeris suurtööstur Roland Lepp, öeldes, et kui rahvale head tahta, siis on toiduainete käibemaksu vaja langetada, sest kui see tõstetakse 22 protsendini, on Eesti Taani järel Euroopa Liidus teisel kohal (PM, 23.9). Professor Raul Eametsa sõnul läks keerulistel aegadel talupoeg ikka mõisniku juurde ja palus abi, sest pere oli näljas, sotsiaalselt vastutustundlik mõisnik ka aitas. Eesti ujub arenenud Euroopale vastuvoolu ja hoopis tõstab makse. (PM, 21.9)

Meediatarbijana näib, et poliitiliste otsustajate seas ei kerki vastavasisuline arutelu kõrgemale vormilisest küljest ehk kogu debati epitsentris on pelgalt püha ja puutumatu sõnapaar «eelarve tasakaal».

Tegelikult on «tasakaal» ju ilusa sisuga kena sõna. See ei viita pelgalt püsima jäämisele ja kindlale jalgealusele, vaid ka kooskõlale ning meelerahule. Paraku on eelarve tasakaalu poole püüdlemisest saanud karikatuurselt tasakaalutu või ülepeakaela igasuguse kaaluta üritus. Liiatigi kui mõelda tänapäeval säherdustele kenadele liitsõnadele nagu poliitharmoonia, meelerahueelarve või koosmeelekoalitsioon. Oleks nagu sattunud oksüümoronide seadmise talgutele või rohkedebelaklikku libauudiste voogu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles